Zitten bij het vuur van de meierblis.
Zitten bij het vuur van de meierblis. Foto: Maaike Zijm

Meierblis keert na twee jaar afwezigheid terug op 30 april

Hij was de afgelopen twee jaar afwezig als gevolg van het coronavirus, maar zaterdag 30 april kunnen de meierblissen voor het eerst sinds 2019 weer branden op Texel.

De vreugdevuren zijn weer mogelijk nu de laatste coronamaatregelen zijn opgeheven en ook de 1,5 meter afstand verleden tijd is geworden. Vanaf 15 april mogen zowel de gemeenschappelijke als de particuliere meierblissen worden opgebouwd en op zaterdag 30 april mogen de traditionele vreugdevuren branden. De meierblis mag opgebouwd worden uit schoon afvalhout, snoeiafval en slootruigte. Niet toegestaan zijn gelakt/geverfd hout, wortelstobben en meubels. Voor particuliere blissen moet van tevoren een melding bij de gemeente worden gedaan. 


Volgens burgemeester Michiel Uitdehaag is het mooi dat de traditie in ere kan worden hersteld. Hij doet een algemeen beroep op iedereen om terreinen waar de meierblissen plaatsvinden schoon te houden. “Geniet van een feestelijke en veilige meierblis, maar laat de terreinen schoon achter en gooi afval na afloop thuis weg. Glas is niet toegestaan op de terreinen. Alleen dan kunnen we de meierblissen ook voor de toekomst behouden.” Die toekomst staat vooralsnog niet op het spel, maar de traditionele vreugdevuren kunnen wel weer ter discussie komen als er rotzooi op de meierblis wordt achtergelaten met milieuovertredingen als gevolg.

Volgens goed gebruik kent elk dorp zaterdag 30 april zijn gemeenschappelijke meierblis. In Den Burg is dat aan de Haffelderweg op een gemarkeerde plaats schuin tegenover Stayokay. In Oudeschild kan aan de Redoute (ongeveer één kilometer buiten het dorp) een meierblis worden opgebouwd, in Oosterend is de meierblis op hoek Nieuweschild-Fannenweg en Den Hoorn aan de Stolpweg. In De Cocksdorp is de gezamenlijke meierblis aan de Stengweg op het opslagterrein van het hoogheemraadschap (aanleveren via de Hoofdweg), in De Koog is hij aan de Bosrandweg, in De Waal bij Spangerweg 10 en op ‘t Horntje achter de fietsverhuur op de grond van het hoogheemraadschap.


De meierblis wordt al sinds mensheugenis gehouden op 30 april. De traditie is niet gekoppeld aan de feestdagen van het Koninklijk Huis. De traditie viel van 1949 tot en met 2013 wel samen met de viering van Koninginnedag. Voor 1949 (toen Koninginnedag op 31 augustus was) en na 2013 (Koningsdag op 27 april) was de meierblis ook gewoon op 30 april.