LTO-voorzitter Sjaak van der Tak in gesprek met Han Lindeboom. In het midden bestuurslid Isabel Boschma - Van der Star van LTO Texel.
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak in gesprek met Han Lindeboom. In het midden bestuurslid Isabel Boschma - Van der Star van LTO Texel. Foto: LTO Texel

"Pak stikstofprobleem gebiedsgericht aan"

Ideeën van prof. dr. Han Lindeboom uit Den Burg voor een gebiedsgerichte aanpak van de stikstofcrisis kunnen rekenen op bijval binnen LTO Nederland.

Dat bleek tijdens een werkbezoek dat LTO-voorzitter Sjaak van der Tak dinsdag bracht aan Texel. De voorzitter van de Land- en Tuinbouw Organisatie had een gesprek met Lindeboom over zijn ideeën om de aanpak van het stikstofprobleem af te stemmen op de omgeving en daar reageerde Van der Tak enthousiast op. Tijdens een bijeenkomst 's avonds in Cinema Texel gaf de LTO-voorzitter aan de ideeën graag verder onder de aandacht te brengen. Het sprak hem ook aan om een keer samen met Lindeboom aan te schuiven bij minister Staghouwer van Landbouw dan wel minister Van der Wal voor stikstof.


De ideeën van Lindeboom (en emeritus-hoogleraar Johan Sanders van Wageningen Universiteit) komen er kortgezegd op neer dat er zeer genuanceerd bekeken wordt op welke verschillende manieren in een specifiek gebied de neerslag van stikstof kan worden teruggedrongen. Dat moet de problematiek weghalen bij discussies als 'halvering van de veestapel' wat in de agrarische wereld als een rode lap op een stier werkt. Lindeboom ontvouwde zijn ideeën begin dit jaar al eens bij LTO Texel en daar vielen ze ook goed.


Van der Tak bracht dinsdag bezoeken aan Plassendaal waar ideeën voor een Texelse vereniging voor natuurboeren besproken werden, bij de familie Slot en Langeveld bekeek hij het project de Zoete Toekomst om zoet water langer vast te houden op het eiland en problemen waar gemengde bedrijven tegenaan lopen werden besproken. De oorlog in Oekraïne (de graanschuur van Europa) was één van de thema's tijdens de bijeenkomst in de bioscoop. De LTO-voorzitter waarschuwde voor oplopende voedseltekorten naarmate de oorlog langer duurt. Dat zal volgens hem in eerste instantie in Europa niet meteen merkbaar zijn, maar wel in delen van Afrika. Naarmate een voedselcrisis daar langer duurt, kan het vluchtelingenstromingen vanuit Afrika naar Europa op gang brengen. "We moeten ook nog maar eens bezien hoe het met de Green Deal van Frans Timmermans gaat nu duidelijk wordt hoe belangrijk de verbouw van voedsel is."


Van der Tak hield de aanwezigen in de bioscoop voor dat Nederland op zich een ijzersterke agrarisch sector heeft. "We hebben kwalitatief gezond voedsel, boeren zijn de beste beheerders van ruimte en grond en we hebben een innovatieve sector." 


De LTO-voorzitter pakte ook meteen de gelegenheid om zijn zorgen te uiten over de mogelijke afschaf van de 'geborgde zetels' in het waterschap. Dat zijn zetels in het algemeen bestuur (college van hoofdingelanden) die rechtstreeks worden toegewezen en niet via verkiezingen worden verdeeld. Er liggen adviezen rond om die geborgde zetels bij de komende waterschapsverkiezingen in 2023 af te schaffen en daar is de LTO ronduit op tegen. Volgens Van der Tak heeft de vaste aanwezigheid van de agrarische sector in de waterschapsbesturen een hoop onheil voor de boeren voorkomen. Bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waar Texel onder valt, zijn zeven van de dertig zetels in het algemeen bestuur geborgd. Drie worden er ingevuld door de Kamer van Koophandel (namens het bedrijfsleven), drie door LTO Noord (namens de agrariërs) en één door de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (namens de terreinbeheerders).