Nieuw hoofdstuk toegevoegd aan

"soap" over pluktuin Lagewegje

Aan de “soap” over de pluktuin van Arie Lap aan het Lagewegje in Den Hoorn is weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd. De gemeente weigert er een omgevingsvergunning voor af te geven.


De bloemenpluktuin bij Den Hoorn is al jaren onderwerp van strijd. In 2019 verleende de gemeente een omgevingsvergunning. Die maakte op het betreffende agrarische perceel “extensief dagrecreatief medegebruik en het extensief educatief medegebruik" mogelijk. Het leidde tot bezwaarschriften van buurtbewoners, Stichting Kernwaarden Texel, Stichting Dorpscommissie Den Hoorn en 10 voor Texel. Na advies van de Bezwaarschriftencommissie verklaarde het college de bezwaren gegrond. De gemeente trok de omgevingsvergunning in en weigerde die alsnog.

Lap stapte naar de rechter, die de gemeente opdracht gaf om een nieuwe beslissing op de bezwaren te nemen. Daarop verklaarde het college de bezwaarschriften opnieuw gegrond. De omgevingsvergunning werd ingetrokken en geweigerd. In het bestemmingsplan “Tweede reparatieplan Den Hoorn” werd begin vorig jaar de planregel geschrapt die ondergeschikt extensief dagrecreatief medegebruik en extensief educatief medegebruik van agrarische gronden mogelijk maakt. Mede op basis daarvan concludeert de gemeente dat er geen grondslag meer is om de vergunning te verlenen.

Verder concludeert het college dat met de aanvraag onevenredig afbreuk wordt gedaan aan de landschappelijke waarden en de woonsituatie. En dat geen sprake is van goede ruimtelijke ordening. "Het gevraagde medegebruik is niet extensief.”