Verkoop van de uien om transportkosten te dekken.
Verkoop van de uien om transportkosten te dekken. Foto: Jeroen van Hattum

Uien voor Oekraïne

Bij Tuincentrum Van der Werve aan de Bernhardlaan in Den Burg worden sinds maandag uien verkocht ten bate van het transport van hulpgoederen naar Oekraïense vluchtelingen in Moldavië.

De opbrengst is bestemd voor de Stichting Hulp Oost-Europa Texel dat een groot transport met hulpgoederen aan het klaarmaken is voor Moldavië. Om aan geld voor de transportkosten te komen, worden op initiatief van Janneke van der Vis van Hulp Oost-Europa Texel, Jeroen van der Werve van het tuincentrum en Alfons Kuip en Petra Brans van Vof Kuip Texel Texelse uien verkocht.

Een emmer uien kost €5,- en dat gaat geheel naar het goede doel. "Een extra bijdrage aan de stichting mag uiteraard altijd. Samen maken vele beetjes iets groots." Om de kosten laag te houden, hebben de initiatiefnemers een algemeen verzoek gedaan aan kopers om zelf een een tas, doos of emmer mee te nemen om de uien in te vervoeren.

Het voorbereiden van het transport gebeurt bij de opslag van de stichting aan de Maricoweg 5 in Den Burg. De stichting liet eerder weten dat er behoefte is aan beddengoed zoals dekbedhoezen, lakens en handdoeken evenals kleding (vooral voor kinderen) en hygiënische artikelen. “Voedsel is ook belangrijk, liefst in blik of lang houdbaar.” De hulpgoederen vinden via contactpersonen van de stichting in Moldavië hun weg naar locaties waar vluchtelingen worden opgevangen.