Cindy de Ridder, samen met haar dochters Hanna en Lauren plus honden Polly en Bartje.
Cindy de Ridder, samen met haar dochters Hanna en Lauren plus honden Polly en Bartje. Foto: Jeroen van Hattum

Dieren altijd voor 100 procent eerlijk

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben opgegroeid op Texel op de Johannes hoeve waar ik altijd buiten te vinden was bij de dieren. We hebben altijd een heuse kinderboerderij gehad aan dieren. Na mijn OSG-periode ben ik de opleiding paraveterinair gaan doen, omdat ik stiekem eigenlijk altijd dierenarts wilde worden. Helaas is dat laatste niks geworden, omdat ik op de OSG niet heel hard mijn best heb gedaan. Dan zou ik na het MBO nog een hele lange weg te gaan hebben gehad. Momenteel woon ik samen met Tom (mijn vriend), onze twee dochters, Hanna (2 jaar) en Lauren (3 maanden) en onze beestenboel op Ongeren. Daar heb ik ook mijn bedrijf Dierverzorging Texel gevestigd.


Wat voor werk doe je en heb je gedaan?

Afgestudeerd als dierenartsassistente en met een vriend uit het noorden heb ik overwogen om naar het noorden te verhuizen en te gaan werken in een dierenartsenpraktijk daar. Ik kon het eiland echter niet achter mij laten, dus ik ben eerst een poosje in de horeca gaan werken, al wist ik bij voorbaat dat dat niks voor mij zou zijn. Niet veel later vonden we woonruimte en kreeg ik de mogelijkheid om bij TexelZoo te helpen in de verzorging van de dieren. Daarnaast werd mij gevraagd of ik zo nu en dan op wat hondjes wilde passen, wat ik natuurlijk niet voorbij liet gaan. Dit werden steeds meer honden en zo is langzaam mijn bedrijf Dierverzorging Texel ontstaan. We vangen momenteel honden en katten op in huiselijke omgeving. Naast het honden- en kattenpension hebben we ook een hondentrimsalon, geef ik hondencursussen en voedingsadvies voor honden. 


Vraag naar veilige losloopomgeving voor honden

Vanwaar de keuze met dieren te werken?

Ik ben geboren op dierendag, misschien heeft dat ermee te maken. Ik ben gewoon gek op alle dieren, maakt me niet uit wat voor. Dieren zijn altijd 100 procent eerlijk, ze zeggen geen nare dingen, ze doen niet alsof en luisteren (of niet..) maar je kunt wel lekker tegen ze praten zonder dat het als een lopend vuurtje over het eiland gaat, want dat gaat al snel op zo’n eiland. 


Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Als moeder van twee dochters en een baan aan huis, blijft er weinig echt vrije tijd over. Wanneer ik wel wat tijd vrij heb, vind ik het fijn om me even te settelen op de bank met een kop thee en wat paracord om een gave halsband of riem van te maken. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om bezig te zijn met een stukje training van onze eigen honden of ben ik te vinden bij onze pony’s.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

What you see is what you get. De Texelaar is over het algemeen recht voor z’n raap, vriendelijk en behulpzaam. Soms wel een tikkeltje ongeduldig (met name in het verkeer) als er weer eens een toerist rustig over ons eiland tuft. 


Wat moet er vooral blijven zoals het is? 

Het landschap, ik loop natuurlijk regelmatig door De Dennen, over het strand of door de duinen met de honden. Hier kan ik echt van genieten!


Wat zou er op Texel anders mogen?

Voor een hondvriendelijk eiland is er, denk ik, nog veel vraag naar een veilige losloopomgeving voor honden. Er zijn veel honden die niet los van de lijn kunnen lopen en er raken helaas jaarlijks nog teveel honden vermist op Texel. Bij de een door onoplettendheid, bij de ander door onderschatting van het wild op Texel en weer een ander denkt dat Texel niet zo groot is en dat de hond dus toch niet zo ver kan lopen. Helaas is Texel dan nog best groot en is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Gelukkig zijn de meeste honden weer snel terecht doordat ik samen met een topteam paraat sta wanneer er een vermissing gemeld wordt. Een omheind losloopgebied(je) zou een groot deel van dit probleem oplossen.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De verloskundigen op Texel. Rondom de controles en geboortes van mijn beide dochters heb ik goed kunnen zien hoe druk Theda en Petra het hebben als enige verloskundigen op Texel. Ze hollen van hot naar her en staan altijd voor iedereen paraat, dag en nacht! Vooral in de afgelopen coronaperiode hebben ook zij zich enorm moeten aanpassen en extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen om zelf niet ziek te worden, zodat ze iedereen konden blijven begeleiden. 


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Door de coronapandemie heb ik ook een stukje moeten inleveren, de trimsalon moest verplicht sluiten en cursussen waren met maximaal twee personen. Gelukkig mocht ik nog wel honden opvangen. Helaas kwamen veel mensen thuis te zitten en hun enige uitje was dan nog het rondje met de hond. Honden die normaal voor de vakantie-opvang zouden komen, kwamen niet omdat men niet meer op vakantie kon. Wat voor mij betekende dat ik soms geen enkele hond in het pension had. Gelukkig is het nu weer gezellig druk.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Texel heeft de toerist nodig, maar soms vraag ik me af of we niet teveel toerisme naar het eiland halen. Vooral aan het eind van de zomer merk je dat de Texelaar gefrustreerd raakt en zich gaat ergeren aan de rondscharrelende toerist. Wat ik zelf erg jammer vind, is dat de kleinere gezellige campings langzaam verdwijnen en er veel grote parken met alleen maar huisjes (of zeg maar dikke villa’s) ontstaan. Door de verdwijning van de kampeerplekken komt er ook een ander soort toerist naar Texel of is de toerist veel hogere eisen gaan stellen aan zijn verblijf. Ondertussen is er op Texel een groot tekort aan personeel en hun woonruimte, waardoor we soms helemaal niet aan die hoge eisen kunnen voldoen om de toerist tevreden te houden. 


Wat doe je over vijf jaar? 

Ik hoop dat ik mijn bedrijf nog verder kan laten groeien, misschien op deze locatie, misschien op een andere locatie, maar zeker op het eiland. Mogelijk met iemand met net zoveel passie en liefde voor dieren in dienst, zodat we de Texelse honden (en katten) en honden van toeristen kunnen blijven opvangen en ik mij ook meer kan richten op het ondersteunen door middel van voedingsadviezen, gedragstrainingen en cursussen.


Volgende 'Eiland Van...? 

Celina Groenendijk, zij is twee jaar geleden haar eigen dierenwinkel gestart. Ik heb echt bewondering voor hoe ze de winkel draaiende houdt ondanks de zware start aan het begin van de pandemie. Ze heeft een goed en uitgebreid assortiment en ze blijft daarin steeds vernieuwen.