Het fietspad Prins Hendrik zanddijk kwam er mede dankzij geld van De Kop Werkt!
Het fietspad Prins Hendrik zanddijk kwam er mede dankzij geld van De Kop Werkt! Foto:

Stimuleringsprogramma

De Kop Werkt! loopt ten einde

De Kop Werkt!, het economisch stimuleringsprogramma voor de Kop van Noord-Holland, loopt ten einde.


Het totaalbudget was €30 miljoen. De gemeenten brachten €15 miljoen in, de provincie de andere helft. De bijdrage was gerelateerd aan het aantal inwoners. Voor Texel was de bijdrage: €1.246.366,-. Vanuit het budget van De Kop Werkt is op Texel een bijdrage gedaan aan het fietspad van de Prins Hendrikzanddijk, zijn de toeristische voorzieningen in de Waddenhaven gerenoveerd en is De Koog opgewaardeerd. Daarnaast profiteerde Texel mee van investeringen in bijvoorbeeld de mobiliteit, arbeids- en onderwijsprojecten en een regionale visie op verblijfsrecreatie.

Het (oude) college concludeert dat De Kop Werkt! voor Texel een succesvol programma is geweest. In het algemeen kan ook gesteld worden dat veel regionaal geld nog niet is besteed. In het algemeen kan is dit te verklaren door de lange doorlooptijd van projecten op het gebied van mobiliteit en de havens. Veel is blijven hangen in onderzoek en niet in uitvoering. Hiervoor moet vaak cofinanciering worden gevonden.

Op 31 december 2021 is van het bedrag € 19.260.384 ,-- uitgegeven of zijn verplichtingen aan gegaan. Volgens de samenwerkingsovereenkomst moet het restantbedrag tussen gemeenten en provincie verdeeld worden. Afgesproken is dat de provincie het geld voor de bestuursopdracht Havens en het project mobiliteit tot 31 december 2024 beschikbaar blijft stellen. De vier gemeenten doen dat ook en stellen het restantbedrag ter beschikking van de samenwerkingsagenda, die later dit jaar wordt aangeboden aan de gemeenteraad. De totaalbijdrage voor Texel is de komende jaren € 445.694,--. Daarna wordt een bijdrage van € 47.000,-- voor de regionale samenwerking van Texel verwacht. Een bijdrage aan de Samenwerkingsagenda van de provincie na 2024 is nog niet zeker