Wisselingen in gemeenteraad

De voorlopige uitslag van de verkiezingen betekent diverse verschuivingen in de gemeenteraad. 

Zoals de vlag er sinds woensdag bijhangt, vertrekt bij Texels Belang William Witte uit de raad en komen Mariƫtte van der Werf en Fred Oosterhof er nieuw in. Cees Hoogerheide blijft zitten op zijn post. Cees Hooyschuur is niet herkozen.


Bij de PvdA komt Anneke Visser nieuw in de raad. De dochter van Dries Veltkamp kreeg liefst 518 voorkeurstemmen. Ook gekozen zijn Remko van de Belt en Eric Hercules die zijn rentree maakt (hij was bijna acht jaar raadslid en acht jaar wethouder). Mocht Van de Belt doorschuiven naar het nieuwe college dan komt Nils Lely in beeld voor de raad.  


Bij GroenLinks zijn Rikus Kieft en nieuwkomers Ferry Zegel en Jacquelien Dros in de raad gekozen. Dros stond op de vierde plek, maar kreeg 461 voorkeurstemmen en dat is ruim voldoende voor een zetel op eigen kracht. Mocht Kieft doorschuiven naar het college dan komt Henry Soyer in aanmerking voor terugkeer in de raad.  


Bij de VVD komen Nick Ran en Albert Huisman in de raad. De laatste maakt zijn debuut in de gemeenteraad. Dat botst niet met zijn partner Hennie Huisman die sinds 2010 wethouder is. Zij zwaait af als er een nieuw college is. Jur Schuiringa, raadslid sinds 2010, verdwijnt uit de raad. Hij had niet voldoende voorkeurstemmen (90 stuks) om op eigen kracht een zetel te verkrijgen. 


Bij het CDA zijn Niels Rutten en Veronne Koot de gekozen raadsleden; zij zitten allebei al in de raad. Voor Hart voor Texel is Edo Kooiman het nieuw gekozen raadslid die hiermee - na zijn vertrek als wethouder - zijn rentree maakt. Bij D66 is Astrid van de Wetering herkozen in de raad.