Texels Belang, PvdA en GroenLinks pakken elk drie zetels

Drie zetels voor Texels Belang (TB), PvdA en GroenLinks, twee zetels voor VVD en CDA en één zetel voor D66 en nieuwkomer Hart voor Texel.

Dat is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen die afgelopen week werden gehouden. De meeste stemmen gingen naar Texels Belang (20,9 procent), gevolgd door PvdA (19,5 procent) die tweede werd en GroenLinks (17,2 procent) dat derde werd. TB verloor één zetel ten opzichte van vier jaar geleden, PvdA en GroenLinks wonnen elk een zetel ten opzichte van de vorige raadsverkiezingen in 2018. Het is voor het eerst in de politieke historie van Texel dat beide progressieve partijen samen zoveel zetels hebben.


Dat de verschillen klein waren, bleek uit de uitslag voor de VVD. De liberalen hadden 17 procent van de stemmen (tegen 16,5 in 2018) maar kwamen net een paar stemmen tekort voor het behoud van de derde zetel, waardoor de VVD zakte van drie naar twee zetels. CDA (10,7 procent) behield haar twee zetels. Dat was - net als bij de PvdA - te danken aan het verkrijgen van een restzetel. Hart voor Texel sleepte met 9,5 procent één zetel in de wacht. Voor D66 was het spannend of de partij überhaupt in de raad zou blijven, maar de liberaal-democraten hadden uiteindelijk 5,1 procent van de stemmen en dat was net genoeg voor het behoud van de zetel in de gemeenteraad. Texel kende een opkomstpercentage van 65,5 procent. Dat was iets minder dan vier jaar geleden (67,3 procent) maar wel duidelijk boven het landelijk gemiddelde van ongeveer 50 procent. 


Bij de VVD en D66 heerste woensdagavond teleurstelling. VVD-lijsttrekker Nick Ran was zichtbaar beduusd en moest het verlies van de derde zetel op zich in laten werken. "Dit hadden we niet zien aankomen." D66-lijsttrekker Astrid van de Wetering vond het jammer dat kiezers kennelijk niet hebben gekeken naar de inspanningen van de afgelopen vier jaar. Volgens haar had D66 ook last van de beeldvorming rond D66 landelijk en was het de afgelopen tijd niet leuk met reacties richting D66 op de social media. 

'Texel is opgeschoven in een progressieve richting in de politiek'


Bij GroenLinks en PvdA heerste euforie over de uitslag. Volgens GL-lijsttrekker Rikus Kieft moet de duidelijke stellingname van GroenLinks over windmolens een rol hebben gespeeld in de overwinning. "Dat heeft ons stemmen gekost, maar ook zeker stemmen opgeleverd." Hij vond het bemoedigend te zien dat GroenLinks op Texel groter is geworden dan de VVD. Kieft gaf aan kansen te zien in een coalitie met progressieve partijen als PvdA, GroenLinks, D66 en CDA (samen goed voor negen van de vijftien zetels). PvdA-lijsttrekker Remko van de Belt zag meerdere opties voor een coalitie, maar stelde vast dat Texel wel is opgeschoven in een progressieve richting. 


Edo Kooiman, lijsttrekker van Hart voor Texel, was verrast dat Texel als eiland vol ondernemers naar links was gegaan. "Ik had ook niet verwacht dat de VVD een zetel zou verliezen. Het zal in ieder geval een andere coalitie worden en Texel zal ook een andere koers gaan varen." Kooiman was teleurgesteld dat het één zetel is geworden (het leek er aanvankelijk op dat HvT twee zetels zou halen), maar de ene zetel geeft volgens hem wel de mogelijkheid in de raad een voet tussen de deur te houden. Bij Mariëtte van der Werf, lijsttrekker van Texels Belang, overheerste de blijdschap dat Texels Belang de meeste stemmen in de wacht had gesleept. Niels Rutten, CDA-lijsttrekker, was blij en verrast dat zijn partij twee zetels had behouden. "Het had ook zomaar één zetel kunnen zijn."


Voorzitter Alfons Kuip van Texels Belang liet weten dat zijn partij met alle partijen gesprekken wil gaan voeren over de vorming van een nieuwe coalitie. Het is gebruikelijk dat de partij die als grootste uit de bus is gekomen bij de verkiezingen het voortouw neemt bij de vorming van een nieuwe coalitie. De gesprekken worden volgens TB in ieder geval gevoerd door William Witte die de afgelopen vier jaar fractievoorzitter was in de raad en vier jaar geleden ook de coalitieonderhandelingen voerde. De gesprekken over een nieuwe coalitie beginnen naar verwachting een dezer dagen. Dat is mede afhankelijk van de definitieve uitslag die maandagochtend bekend wordt gemaakt. Meer over de gemeenteraadsverkiezingen op pagina 2.