Afbeelding
Foto:

Achter de schermen

Doelsaldo

"Uh Job, als ik het schema zie, dan heeft Texels Belang (terecht) 1 zetel verloren? Terwijl PVDA en GL er ieder 1 zetel bij hebben, dus ieder ook 3, net als TB. Hoe kan TB dan winnaar zijn? Zit dit dan in de kiesdeler?"


Een reactie op het bericht dat Texels Belang winnaar is van de verkiezingen. Een terugkerende discussie. Wanneer is iemand een winnaar? Is een partij die een zetel verliest een winnaar? Uiteindelijk is het net hoe je de cijfers interpreteert en iedereen leest de uitslag anders. Feit is dat Texels Belang volgens de voorlopige uitslagen de meeste stemmen heeft gekregen van de Texelaars. Ik vergelijk het maar een voetbalclub die in het ene seizoen met ruime voorsprong kampioen wordt en het jaar daarop weer wint, maar met de hakken over de sloot. Winst is uiteindelijk winst, ook al is die minder groot dan eerder. Er zijn titels op doelsaldo verdeeld.


De verschillen zijn miniem en de puzzel kon wel eens lastig worden. Zijn de winnaars uiteindelijk de partijen die in de coalitie komen? Wat heeft Texels Belang eraan om de grootste te zijn als GroenLinks en PvdA (net als Texels Belang drie zetels) een blok vormen en om Texels Belang heen gaan (dan wel met het CDA + D66, dan wel met de VVD). Kunnen GroenLinks en de VVD elkaar vinden en zit men bij het CDA op één lijn als windenergie op tafel komt? Kan Texels Belang om GroenLinks en PvdA heen en welke concessies willen partijen doen? 


wordt door partijen waarschijnlijk dezelfde discussie gevoerd. "Met wie kunnen we samenwerken en willen we dat?" Een voorspelling over de coalitie ga ik maar niet doen. Ik werp nog even een blik op mijn voorspellingen van de uitslagen: Texels Belang 2, VVD 3, GroenLinks 2, PvdA 3, Hart voor Texel 3, CDA 1, D66 1. Het voorspellen laat ik voorlopig maar aan anderen over. Ik wens de partijen veel wijsheid.


Job Schepers