Fotograaf Kees van de Veen tijdens de workshop in OSG De Hogeberg.
Fotograaf Kees van de Veen tijdens de workshop in OSG De Hogeberg. Foto: Gerard Timmerman

Ooggetuigen oorlog

Een workshop fotograferen door Kees van de Veen, vorig jaar winnaar van de Zilveren Camera, was woensdag de aftrap voor het project Ooggetuigen door leerlingen 4VWO van OSG De Hogeberg.

Voor Ooggetuigen gaan de scholieren foto’s maken van situaties zoals zich die hier in de Tweede Oorlog hebben afgespeeld. Idee is dat daarvoor situaties worden nagespeeld. Over hoe ze de beste foto’s kunnen maken ging de workshop van Kees van de Veen. Als persfotograaf werkt hij voor NRC, Trouw, en National Geographic. Met een indringende reportage op de Intensive Care van een ziekenhuis won hij vorig jaar de Zilveren Camera. Deze reizende tentoonstelling was onder meer te zien in De Burght.

Willem Schnitfink, bestuurslid van Cultuur Eiland Texel dat de expositie naar Texel haalde, vroeg Van de Veen daar of hij voor Ooggetuigen een workshop wilde geven. “Dat vond hij erg leuk.” De leerlingen toonden interesse, maar waren ook kritisch. “De horizon staat scheef. Mag dat?” “Het ging mij om het moment. Dat de horizon scheef staat maakt me niet zoveel uit”, vertelt Van der Veen.

Indringende beelden over een stervende corona-patiënt, het verdriet van de familie, waarbij hij zelfs het moment van het afscheid vastlegde ontlokten de vraag of dat niet over de grens is. Van de Veen: “De familie gaf mij toestemming om foto’s te maken. Daarmee gaven ze mij ook het vertrouwen. Daar moet je wel goed mee omgaan.” Zo passeerde de ethische kant van de fotografie, maar kwamen ook tips voorbij. Zoals de lichtval en hoe je een leuke compositie kunt maken.

Bedoeling is dat de foto's rond 4/5 mei worden geëxposeerd in de Burght. Het idee vindt z'n oorsprong in Hilversum. Schnitfink, destijds werkzaam op een school daar, vertelt hoe een bezoek van Prins Bernhard de aanleiding vormde. "Hij wilde weten hoe het er tijdens de oorlog uitzag. Daar was geen beeld van. We zijn toen met fotograaf des Vaderlands Ahmet Polat aan de slag gegaan, wat resulteerde in Ooggetuigen. Het project heeft nu op duizend scholen gedraaid. Maar nog niet op Texel. Dat moet hier natuurlijk ook. Maar dan wel Ooggetuigen 2.0.”

Idee is om de expositie te combineren met de uitvoering van de opera over de Georgische Opstand. Verder een lezing door Joyce Pool, over haar onlangs verschenen jeugdboek "Stamppot met kogels”, over de belevenissen van een kinderen die tijdens de Russenoorlog op Texel waren om aan te sterken. Cultuureiland hoopt ook Job Cohen naar Texel te kunnen laten komen voor een lezing.

Schnitfink: "Bij elkaar een mooie combinatie om de leerlingen te laten zien hoe Texel de Tweede Wereldoorlog is doorgekomen.”