Afbeelding
Foto: Bruinvis

Uit de school geklapt

Het is bijna Sinterklaas, we zitten in de kring en ik voel opeens twee armpjes om mijn middel. Ze zijn van de kleuter naast mij. Hij zegt: “Juf, weet je wat ik voor Sinterklaas vraag? Dat corona weggaat en de kanker bij mijn oma.”

Kikker en het vogeltje


Ik bijt op mijn lip om opwellende tranen te verbijten. Op zulke momenten weten wij als juffen van groep 1/2 even niet het beste antwoord. De grote levensvragen van onze kleinsten zijn ook voor ons soms te moeilijk. Want waarom is er corona, waarom worden opa’s, oma’s en zelfs ook klasgenootjes ernstig ziek en waarom is er oorlog?

Op de Bruinvis en Durperhonk werken wij met de methode KIVA. Een preventief schoolbreed programma, gericht op het versterken van de sociale veiligheid. Een van de belangrijkste doelen in het onderwijs: dat kinderen zich veilig voelen. Maar hoe doe je dat in een zo snel veranderende wereld?


De Sint brengt een zak vol cadeautjes en even zijn alle zorgen en verdriet vergeten. Maar als Sint al lang weg is en corona bijna, overlijdt tot groot verdriet van Jim zijn oma. De hele kleuterklas en de juffen delen mee in zijn verdriet. Samen kijken we naar Kikker en het vogeltje, waarin de schrijver Max Velthuijs ons iets leert over de dood, maar ook over levenskunst: de kunst om je staande te houden in een wereld vol dreiging, verdriet en lastige vragen. Vragen waarop wij als juffen niet altijd de antwoorden hebben, maar waarbij we zoveel mogelijk alles delen en leren hoe je mens bent, samen met anderen. Ook – of juist – dát is onderwijs.


De kleuters hebben zelf vaak prachtige oplossingen. “We gaan gewoon een nieuwe oma voor Jim zoeken.” Waarop Jim zegt: “Dat kan jij dan toch wel zijn, juf?”

Het is bijna lente, we spelen buiten. Opeens hoor ik mitrailleurs. De kleuters duiden de wereld in hun spel en gebruiken takken als wapens. Als juf kan ik déze oorlog stoppen.


Ik stap op de fiets, de zon schijnt. Morgen komt ons klasgenootje Noëlle na meer dan een jaar ernstig ziek te zijn geweest weer op school!


Gemma en Sietske,

De Bruinvis.