Bennie den Haan - I love Cultuur
Bennie den Haan - I love Cultuur Foto: Heleen Vink

Bennie’s meeste dromen komen uit

Met vallen en opstaan en hard werken realiseerde Cor van Heerwaarden zijn droom met Klif 12, een eigen Theater-Restaurant in Den Hoorn. In deze serie gaat de cultuurveteraan in gesprek met anderen over hún cultuurdroom. In deze eerste aflevering spreekt hij Bennie den Haan.

Zestien was Bennie den Haan, nu eigenaar van Restaurant Leuk in zijn huidige woonplaats Bussum, en deed als pupil van zanglerares Hannie Roos mee aan een voorspeelavond in Cor van Heerwaarden zijn theater Klif 12 en opende de avond met ‘I did it my way’. "Ik was verrast, wat leuk”, herinnert Cor zich. "Maar joh, dat kun je toch niet zingen als je zestien bent. Maar hij deed het wel en zo’n jongen konden we goed gebruiken in de revue.”


Bennie kon naast het zingen en spelen ook goed overweg met collega’s en gasten. "Voor mij viel alles op zijn plek”, vult Bennie aan. "Ik voelde me als een vis in het water. Helemaal omdat ik vrij snel het vertrouwen kreeg van Cor. Optreden, nummers schrijven, decors bouwen en helpen met het licht bij de cabaretiers. Ik heb er een toptijd gehad!”

Pilotendroom spat uiteen

Hij is negen maanden oud als in 1970 zijn vader met het gezin naar Texel vertrekt om als directeur bij de water- en elektriciteitscentrale te werken. "Als de stroom uitviel ging bij ons de telefoon, grapt Bennie.”


Bennie zijn eerste droom om piloot te worden komt niet uit. Een verhaal met verdrietige kanten volgt, "Met mijn vader en moeder heb ik een zwaar auto-ongeluk gehad, waarbij mijn vader kwam te overlijden. Ik was dertien jaar en had zo’n beetje alles gebroken wat ik maar kon breken.” Overgehouden mankementen weerhielden hem echter niet van zijn droom. Tegen andermans verwachtingen in komt hij positief door de medische keuring voor de luchtmacht, alleen loopt hij stuk op de psychologische keuring; hij blijkt ‘te soft’ en wordt afgewezen.
Ondertussen werkt hij al 4 jaar bij Cor. "Als hij me niet had aangenomen, geen flauw idee wat er dan van me was geworden. In ieder geval niets van wat ik tot nu heb gedaan. Never, never, nooit”, is hij stellig. „Door bij jou te werken merkte ik pas dat het iets voor mij was.”

Mijn roots liggen hier. Als ik het eiland op kom ben ik weer thuis. Al ga ik ook graag weer naar de overkant”

Verder dromen

Een tweede droom gloort als Cor Bennie het sluitstuk van de voorstelling geeft, in plaats van dit zelf te doen. "Cor zei me, ‘Ik wil met de beste act eindigen”. Erover pratend word ik altijd nog een beetje emotioneel”, klinkt Bennie zachter. "Ik keek tegen hem op; het theater was Cor. En nu liet hij mij afsluiten met mijn zelfverzonnen act. Dat was voor mij het hoogtepunt in Klif.”


Anderen onderkenden ook zijn talent en wezen hem op de Kleinkunstacademie waarvan hij als jonge eilandbewoner het bestaan niet wist.


Johan Hoogeboom van het trio Heren Op Zicht neemt hem onder zijn hoede en begeleidt hem zelfs op piano tijdens de toelatingsauditie. Uiteindelijk is hij één van de zes die worden aangenomen. Na het eerste jaar moet hij concluderen, ‘Dit is niet de school voor mij’.


Toch gaat het balletje rollen door zijn eerste TV optreden als assistent van Linda de Mol bij Love Letters.
"Al kennen de meeste mensen mij als soapster bij Goede Tijden Slechte Tijden, ook heb ik theater gedaan, was zingende presentator van roadshows van onder meer Radio Noordzee, deed spelletjesshows en werkte ik bij Joop van den Ende in ShowBizzCity en in de Efteling als hoofdrolspeler in de voorstelling daar.” Waarop Cor memoreert dat hij Bennie nog zag in een hoofdrol van de musical Dirty Dancing in het Beatrixtheater in Utrecht.


"Vaak vroeg ik me af, ‘Waarom doe ik me dit aan?’ Die zenuwen.” Maar Bennie weet nu, "Als het doek eenmaal opengaat, dan ga ik. Zijn de zenuwen verdwenen”


"Ik heb een superleuke tijd gehad en gelukkig beide kanten van de medaille gezien. De glamour, maar ook de afwijzingen als je weer denkt werk te hebben.”

Entertainer in LEUK

Op zijn veertigste begint hij kinderrestaurant LEUK. "Ik ben getrouwd met een scenarist en had inmiddels twee kinderen, maar uit eten gaan met kids dat was meestal een pannenkoek. Waarom bestond er niet een goed restaurant waar je wél je kind mee naar toe kunt nemen?”, vroeg hij zich af. En zo ontstond LEUK. De jeugd heeft een eigen speelkelder met spelletjes, films en ander vermaak onder het toeziend oog van een oppas. In LEUK is Bennie naast gastheer ook een beetje entertainer. De kleinsten vermaakt hij met een hilarische act als zijn gezette onhandige tweelingbroer. Bij oudere gasten is hij ad rem gemixed met humor. "Ik ben er het grootste kind wat rondloopt”, moet hij lachen. 


De lastigheid van de coronatijd loste hij op met klussen in de zaak en met zich te laten omscholen tot rij instructeur. "Mijn zoon was aan het autolessen en vroeg of ik het hem niet kon leren. Als ik mijn beide kinderen aan een rijbewijs kan helpen heb ik de kosten van de opleiding er zo uit, bedacht ik me. Dus waarom ook niet? Inmiddels is mijn eerste leerling geslaagd bij rijschool LEUK”, zegt hij trots.
"Ik zeg altijd tegen mensen, ‘Uiteindelijk heb ik alles gedaan wat ik wilde doen, behalve een film. Maar ik weet zeker dat die er nog een keer komt en hopelijk is die geschreven door mijn eigen vrouw.”


Tekst en foto: Heleen Vink.