40 procent: Nog geen idee wie te stemmen

Weet u al op welke partij u gaat stemmen? 40 procent van de Texelaars heeft nog geen idee en nog eens 8 procent twijfelt. Het is één van de uitkomsten van de raadpleging TipTexel.nl in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Wij krijgt onze stem? 26 procent van de 525 deelnemers die de vraag invulden zegt op dezelfde partij als vier jaar geleden te zullen stemmen. 24 procent kiest nu een andere partij. De 40 procent die het nog niet weet, geeft aan wel te zullen gaan stemmen. "Je zult het misschien niet geloven: ik ben nu 63 jaar, maar voor het eerst weet ik niet waarop ik stemmen moet. Landelijk weet ik het wel, maar nu op gemeentelijk niveau weet ik het niet, geen van allen spreekt me aan." 8 procent twijfelt wel of niet te gaan stemmen en 2 procent gaat niet. Als het om onderwerpen gaat, scoort woningbouw met 38 procent het hoogst. Duurzaamheid en klimaat wegen voor 16 procent het zwaarst, zorg en welzijn staan op nummer drie. Winkels en voorzieningen zijn het minst van belang, cultuur en sport zitten daar iets boven. Gevraagd naar wat het belangrijkst is aan een kandidaat, antwoordt 48 procent dat die opkomt voor de belangen van de inwoners. 32 procent zegt: "Dat  hij of zij beloftes nakomt." Dat het een goede wethouderskandidaat is, vindt 5 procent van belang. Wel politiek ervaren (35 procent). 

Gevraagd naar welke communicatiemiddelen de meeste invloed hebben op de keuze antwoordt 26 procent sociale media van partijen. 25 procent zegt promotie en advertenties in de lokale/regionale krant.