Vraagstelling: Inwonertal kan tot max. 20.000 groeien om in personeelsbehoefte te voorzien.
Vraagstelling: Inwonertal kan tot max. 20.000 groeien om in personeelsbehoefte te voorzien. Foto: TipTexel.nl

20.000: Dit riekt naar

Rupsje Nooitgenoeg

Groei van het inwonertal tot maximaal 20.000 om in de personeelsbehoefte te voorzien. Een stelling die is aangereikt door ondernemersvereniging TOP, naar aanleiding van de toenemende vergrijzing en het scenario dat de schaarste aan personeel grote vormen zal aannemen. 


Maar die wel op veel weerstand stuit. 42 procent van de deelnemers is er (sterk) tegenstander van. "20.000 is natuurlijk veel te veel. We hebben de mogelijkheid voor woningen niet eens. Er moet een stop komen op pensionado's die op Texel komen wonen", "Als we stoppen met het toelaten van vermogende pensioengerechtigden als inwoners dan hoeven we daar in de toekomst ook geen extra verzorgenden voor te huisvesten en als we stoppen met het goochelen met zogenaamde "bedden" dan hoeven er ook niet nog meer 'Handjes" gehuisvest te worden."


"De randvoorwaarde is dat er voldoende werkgelegenheid op verschillend niveau is, op dit moment is dat absoluut onvoldoende!", "Dit riekt naar Rupsje Nooitgenoeg: meer personeel = meer toerisme = meer personeel nodig..." en "Hoe minder inwoners op dit kleine eiland, hoe beter. De economie past zich aan, minder bedden, minder gedoe."

"Handhaaf eerst eens op oneigenlijk gebruik van onze woonvoorraad. Geen permanente woningen voor vakantie/tweede woning. Wie hier wil wonen moet hier werken of gewerkt hebben (onze eigen pensionado's)"

"Met minder meer moet het motto zijn. Gevolg is weinig maar ook vaak slecht personeel - slechte bediening en service voor hogere prijzen dan elders. Met minder kunnen goede ondernemers meer netto verdienen."


Neutraal-stemmers: 

"Als er dan ook woningen zijn is dat wel prettig gemeente!!! Op Texel wordt elk kippenhok verhuurd aan toeristen, iedereen wil meer meer en meer geld!! Eerst maar eens betaalbare woningen voor het personeel", "De inzet van het personeel moet uit de bevolking zelf komen", "een onlogische stelling. Er moet een einde komen aan het streven naar economische groei", "Het inwonersaantal kan gerust groeien, maar voorlopig kampen we op het eiland met een groot tekort aan betaalbare woonruimte, hetgeen eerst opgelost zal moeten worden", "Probeer Texel te promoten als forensen gemeente (thuiswerkers) om zo gezinnen met kinderen te verleiden op Texel te komen wonen", "Zolang er minder voor toeristen en meer voor bewoners wordt gebouwd, ben ik voor."