Start van de Halve Marathon van De Waal.
Start van de Halve Marathon van De Waal. Foto: Willem Sangers

Sfeer als vanouds

Goed loopweer, bijna tweehonderd deelnemers en een aangepast parcours dat fraai door Waalenburg leidde. De Halve Marathon van De Waal kende zaterdag - na twee jaar afwezigheid - een geslaagde editie voor lopers en organisatie.

Het voelde eigenlijk alsof de Halve Marathon van De Waal - voor het laatst gehouden in 2019 - nooit was weggeweest. De sfeer in dorpshuis De Wielewaal was als vanouds, de kleinschaligheid van het evenement was behouden, evenals de gemoedelijkheid van het geheel en het kopje soep na afloop van de wedstrijd. Alleen de jeugdloop ontbrak en de jaarlijkse verloting was er niet bij. De start was verschoven naar de Bomendiek en de finish was als vanouds op de Polderweg net voorbij de ingang van het dorp. De lopers werden daar binnengehaald door de organisatie, toeschouwers en Gerrit Verhoeven die als speaker benoemde wie er allemaal over de finish kwamen.


De 21,1 km werd bij de mannen gewonnen door Joffre Hooijschuur uit Anna Paulowna in 1:24:31 uur. Lutz Lohse uit Den Burg, meervoudig winnaar van de Halve Marathon van De Waal, kwam als tweede binnen in 1:28:09 uur. Derde was Hans Boender uit IJsselstein in 1:30:04 uur. Bij de dames was Agnes van Brug uit Alkmaar de winnaar van de 21,1 km in een snelle tijd van maar liefst 1:34:22 uur. Tweede werd Linda Alexandra uit Dordrecht (1:38:12) en Romke Milder uit Den Hoorn werd knap derde in 1:56:04 uur.

De 10,4 km was een prooi voor Jordy Vinke uit Oudeschild die een snelle tijd van 37:08 minuten neerzette. Belangrijk voor hem was dat het lukte om de eerste vijf kilometer binnen 17.10 minuten te lopen. Doel van Jordy is om de 10 kilometer dit seizoen binnen de 34 minuten te lopen en de tijd van De Waal is volgens zijn begeleider Peter ter Burg bemoedigend voor de ambitie. Tweede was Maarten Griek uit Den Helder (42:04) en de derde plaats ging naar Hessel Arensman uit Den Burg (42:27). Bij de dames ging de overwinning naar Wilma Tijsseling uit Oudeschild in 48:36, gevolgd door Jolande Hendrikse uit Lelystad (51:25) en Petra Witte uit Den Burg in 53:05 minuten.


Imme Smit uit Den Burg was in 17:01 minuten de snelste op de recreatieloop van 4 km. Zij wist de snelste man op de 4 km (Mattias Meijer uit Dordrecht) meer dan drie minuten voor te blijven. Meijer finishte in 20:07. De derde plaats was voor Rob Louws uit Den Burg in 20.57 minuten. De Halve Marathon van De Waal geldt altijd als de start van de atletiekwedstrijden op de weg op Texel. Het eerstvolgende grote evenement op dat gebied is de Zestig van Texel die op zondag 27 maart wordt gehouden.