Nienke Bloksma: "Fijn om met de hond over het strand, door het bos of door de duinen te lopen."
Nienke Bloksma: "Fijn om met de hond over het strand, door het bos of door de duinen te lopen." Foto: Jeroen van Hattum

Oplossing waait aan als ik buiten loop

Vertel eens wat over jezelf?

Ruim 35 jaar geleden ben ik hier op Texel aangespoeld. Verslaafd aan het wad, de rust en de ruimte, de gemoedelijkheid van de mensen. Mijn dochters zijn hier opgegroeid en studeren inmiddels allebei aan de overkant.


Wat voor werk doe je momenteel/heb je eerder gedaan?

Heb je even? Ik heb inmiddels al heel wat verschillende banen gehad. Ecomare, Klif 12, Duurzaam Texel, het NIOZ zijn een paar voorbeelden. Een jaar of wat geleden ben ik voor mezelf begonnen met Energiek Advies. Hiermee adviseer ik mensen hoe ze hun woning energiezuiniger kunnen maken. Dat is best een actueel thema op dit moment. Daarnaast heb ik nóg een bedrijf: Energiek & Vitaal. Daarin help ik mensen die niet lekker in hun vel zitten, veel stress ervaren of waarbij het maar niet lukt om op een gezond gewicht te komen. Ook heb ik een speciale opleiding gevolgd waardoor ik nu mensen kan helpen die na een corona-infectie alsmaar blijven kwakkelen. Dat is een ingewikkeld proces waar heel veel verschillende factoren bij komen kijken, maar gelukkig komt er steeds meer kennis beschikbaar hoe je je lichaam daarbij een handje kunt helpen. Erg dankbaar werk!


Fysieke en mentale gezondheid hebben invloed op elkaar

Wat heb je met vitaliteit en gezondheid?

Heel veel! Ik ben al een groot deel van m’n leven bezig om te kijken hoe je zowel mentaal als fysiek lekker in je vel kunt zitten, maar dan alleen voor mezelf. Tijdens de corona-pandemie zag ik zoveel ellende, dat ik besloten heb me daar ook professioneel op te richten. Ik heb een opleiding tot integraal leefstijl- en vitaliteitscoach gevolgd. Komende maand start ik met de trainersopleiding, zodat ik nog beter met groepen kan werken op dat gebied, bijvoorbeeld als bedrijven beter willen zorgen voor hun medewerkers, zodat er minder ziekteverzuim is. Ik vind het heel fascinerend om te zien hoe fysiek en mentaal een enorme invloed op elkaar hebben. Je kunt alleen fysiek goed gezond zijn als het mentaal ook lekker loopt, en andersom. 


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Als zzp’er met twee bedrijven heb ik niet veel vrije tijd. Het werk is nooit af en ik ben ook continu bezig mezelf bij te scholen. Ik vind het fijn om met de hond over het strand, door het bos of door de duinen te lopen. Dan kan ik letterlijk m’n hoofd leeg laten waaien, genieten van de natuur, de elementen trotseren of met de kop in de zon. Heerlijk. Als ik met een probleem worstel, komt de oplossing vaak vanzelf ‘aanwaaien’ als ik buiten loop. Daarnaast vind ik het heerlijk om op de loodsbotter De Texelstroom mee te helpen. Het krachtenspel van wind en zeil, stroming en getijde, dat blijft boeiend. Ook mag ik graag naar een goeie film of een voorstelling, cabaret, moderne dans, muziek. Ik ben fan van locatietheater, helaas is dat niet zo vaak op Texel. Maar het is een goede reden om dan naar vrienden aan de overkant te gaan.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Over het algemeen vind ik Texelaars fijne mensen, recht voor hun raap en gemoedelijk. Lekker eigenwijs, maar als de nood aan de man komt, staan ze altijd voor je klaar. Dat realiseer je je pas goed als je een aantal dagen weg bent geweest. Met name als je in een grote stad hebt gezeten. Dan vind ik het hier weer zo’n verademing!


Wat moet er blijven zoals het is? 

De kleinschaligheid en gemoedelijkheid. Het vertrouwen tussen de mensen, de gemeenschapszin. De kleine winkeltjes en de inventiviteit om van elke situatie weer wat goeds te maken.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik maak me wel eens zorgen over de hoeveelheid luxe bungalows die verschijnen en de toename aan grote ketens die hier parken of winkels opkopen. Daarmee verliest Texel z’n eigenheid en wordt zo minder aantrekkelijk, ook voor toeristen. Wil Texel aantrekkelijk blijven, dan zullen we ook moeten zorgen voor voldoende woonruimte voor de mensen die hier werken. Anders vergrijst het eiland, maar is er niemand die hier nog wil werken.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Alle mensen die vrijwilligerswerk doen en zo de gemeenschap draaiende houden, die mogen van mij allemaal een grote pluim krijgen. Vrijwilligerswerk wordt zo vaak in waarde onderschat.


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Net als iedereen heeft het mij ook geraakt. Ik heb me zo nu en dan ook wel onzeker en eenzaam gevoeld, er gebeuren dingen waar ik persoonlijk geen invloed op heb. En tegelijkertijd heb ik me, zeker dat eerste voorjaar, ongelofelijk gelukkig geprezen dat ik op Texel woon en niet in een flatje in de grote stad. Want wat konden wij lekker naar buiten toe zonder risico te lopen. Wat ik het ergst vond was de tweedeling in de maatschappij. En de agressie die dat bij sommige mensen opriep. 


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Het toerisme heeft veel goeds gebracht op Texel. Het voorzieningenniveau is hier natuurlijk veel hoger dan in een gemiddeld dorp van 13.000 inwoners. Niet alleen wat winkels betreft, maar ook cultuur en onderwijs hebben daar enorm van geprofiteerd. Ook weten we heel goed dat we zuinig moeten zijn op de natuur, want zonder natuur geen toeristen. Maar ik denk dat we zo langzamerhand wel een grens hebben bereikt, of zelfs overschreden. De huisjesparken rijzen de pan uit, de campings worden kleiner, de parkeerplaatsen groter. De fietspaden kunnen de enorme stroom niet meer aan. Wandelaars, hardlopers, mountainbikers, sportlessen, hondentrainers, kinderpartijtjes, natuurliefhebbers en paardrijders moeten allemaal hetzelfde stukje bos en strand gebruiken. Dat levert vaak frictie op. En je hoort steeds vaker toeristen zeggen dat ze een rustiger vakantieplek gaan zoeken. Laten we het tij keren voor het te laat is.


Wat doe je over vijf jaar? 

Ik hoop over vijf jaar nog steeds hier op Texel te kunnen werken. Ik heb twee fantastische beroepen waar ik nog heel veel mensen mee kan helpen. Dat vind ik het fijnste wat er is.


Volgende 'Eiland Van...'? 

Cindy de Ridder. Mijn hond zit regelmatig een dagje bij haar in de opvang. Ik vind het bewonderenswaardig hoe ze haar bedrijf heeft opgezet, steeds verder professionaliseert en met een enorme creativiteit steeds weer nieuw aanbod bedenkt. Inmiddels combineert ze dat met de zorg voor haar twee dochtertjes. Petje af!