Conflict over B&B in de minne geschikt


Buren die in een conflict over de inrichting van een B&B voor de bestuursrechter belandden, lijken er zonder uitspraak door de rechtbank met elkaar uit te komen.

De kwestie belandde begin vorig jaar voor de Bezwaarschriftencommissie. De gemeente gaf geen gehoor aan het verzoek om handhaving van de ene buur bij de andere buur, de eigenaar van de B&B. Cruciaal was de aanwezigheid van een klein keukenblad met spoelbak, een koffieapparaat en een waterkoker die aanwezig zijn. Dat maakte het tot een keukenvoorziening waar maaltijden kunnen worden bereid, wat in een B&B niet is toegestaan.

Dat vond ook de Commissie Bezwaarschriften, die het college adviseerde alsnog handhavend op te treden. Maar b en w legde dit advies naast zich neer, omdat het college er geen keukenvoorziening in zag.

Via de bestuursrechter probeerde de ene buur (eiser) de gemeente alsnog tot handhaving te dwingen. Maar in de rechtszaal werd duidelijk dat de eiser niet zozeer met zijn buurvrouw, maar vooral met de gemeente in de clinch ligt. Toen duidelijk werd dat de buren met elkaar “on speaking terms” zijn, werd de afspraak gemaakt dat de B&B-houdster haar buurman een rondleiding door het gastenverblijf zou geven en de advertentie voor de B&B enigszins zal aanpassen.

De bestuursrechter sprak de hoop uit dat ook de eiser en de gemeente weer nader tot elkaar zullen komen.