Twee studenten van de Texel Academy, tijdens het kokkerellen in een woning op de campus.
Twee studenten van de Texel Academy, tijdens het kokkerellen in een woning op de campus. Foto: Dim Balsem/Texel Academy

Veel animo studie Texel Academy

Horecabedrijven hebben de grootste moeite om vacatures in te vullen. Dat het vak toch in trek is, blijkt uit de grote animo voor de opleiding tot kok en gastvrouw/-heer. In een paar dagen tijd had Texel Academy voor de nieuwe opleiding 41 aanmeldingen.

“De belangstelling is groot, maar als we niet oppassen moeten we de meeste studenten naar huis sturen. Probleem is dat we nieuwe studenten geen woonruimte kunnen bieden”, vertelt Peter Bongaards, bestuurslid van Texel Academy.

Met verbazing las hij het artikel waarin Bart Götte, UvA-hoofddocent Toekomststrategie en business strateeg, het scenario voorspiegelde bij voortschrijdende vergrijzing. dat als Texel de situatie nu niet aanpakt, het personeelstekort catastrofale vormen aanneemt.

Bongaards deelt wel de zorg over personeelsgebrek: “Maar het antwoord op het probleem bestaat al. We hebben Texel Academy in 2017 immers opgericht met als doel onder meer het personeelstekort en de vergrijzing op het eiland tegen gaan.”

De Texel Academy, een combinatie van leren, werken en wonen op Texel, is een initiatief van ondernemers, onderwijs en overheid. Inmiddels zijn meerdere lichtingen uitgestroomd over het eiland en heeft de opleiding zich verder verdiept. Koks en gastvrouwen en –heren die niveau 2 op zak hebben, kunnen doorstromen naar niveau 3 en 4.

De academie beschikt in OSG De Hogeberg over een eigen “vleugel”. Elke woensdag volgen de studenten daar theorielessen van docenten van het ROC. Op de andere dagen doen ze bij Texelse leerbedrijven ervaring op.

De opleiding werft studenten met de belofte van een kosteloze opleiding, een betaalde baan en zelfstandige woonruimte. Wat het volgens Bongaards extra aantrekkelijk maakt is dat Texelse horecabedrijven bekend staan als goede werkgevers. Ook het eiland zelf heeft een zekere aantrekkingskracht. Plus de aanwezigheid van een grote diversiteit aan bedrijven op een relatief klein oppervlakte, verhoogt de kwaliteit.

Combinatie van leren, werken en wonen

“We nemen hen bijvoorbeeld mee naar de wijngaard, waar ze leren over wijnbouw. In de slachterij vertelt de slachter over vlees en in de kaasmakerij zien ze hoe kaas wordt gemaakt.” De studenten hebben ook een coach, sinds kort in de persoon van Laura Tjepkema. Bij haar kunnen ze terecht met vragen over onder meer studie, werk en wonen. Ze begeleidt hen bij het huiswerk, biedt praktische ondersteuning, is jobcoach, etc. Een duizendpoot die na vijftien jaar aan de overkant, onder meer als docent en stagebegeleider in het MBO, weer terug is op het eiland.

In 2019 zag het er volgens Bongaards naar uit dat de tweede campus (2.0), met nog eens twintig woonunits, snel zou zijn gerealiseerd. En dat er in 2023 nog eens twintig (3.0) zouden moeten staan. Daarmee zou het totaal op 60 units komen, met plaats voor tachtig studenten. Inclusief zo’n twintig thuiswonende studenten, afkomstig van Texel, zou de Texel Academy dan 100 mensen kunnen opleiden. Maar drie jaar verder is 2.0 er nog steeds niet. De procedure voor de 20 nieuwe units voor 2.0 is wel gestart. Ook die zullen worden gebouwd en beheerd door Woontij. Dat realisatie langer op zich laat wachten heeft meerdere oorzaken. Bongaards hoopt dat ze er staan op 1 september, als de nieuwe opleiding begint. Maar zeker is het nog niet.

Woontij zet volgens directeur Jan van Andel alles op alles om de 20 woonunites voor 2.0 tijdig beschikbaar te hebben. Of dat lukt is niet zeker. “Er zitten wat onzekerheden in.” Zoals dat de Raad van Commissarissen van Woontij het nog moet goedkeuren. “Het moet goed onderbouwd zijn.” Als er groen licht is, kan de aannemer opdracht worden gegeven tot de bouw. Er is een vergunningtraject, de gemeente die de grond beschikbaar stelt, maar die ook zekerheden wil omtrent de duur dat de units er staan. En Liander moet de nutsaansluitingen tijdig kunnen realiseren. “Die zekerheid hebben we nodig.”

Projectleider Simone Grömmiger. “Als het uitloopt, komen wij in een lastig parket. Dit is de periode dat we afspraken maken met nieuwe studenten. Maar wat als de woonunits er straks niet staan. Waar moeten we ze dan onderbrengen?”

Texel Academy 3.0

De wens van Texel Academy om op korte termijn over nóg 20 woonunits te beschikken, ligt voor wat betreft Woontij verder in de toekomst. Van Andel: "Ik weet dat Texel Academy verder wil doorgroeien. Maar er zijn op Texel meer ideeën over opleidingen en er liggen meerdere wensen op gebied van huisvesting. Het is met name aan de politiek om daar sturing aan te geven.”