ZDH dicht bij stunt tegen WBSV

Algemeen

Eenentwintig jaar na dato was ZDH tegen WBSV zondag opnieuw dicht bij een stunt. Ditmaal lukte het net niet en won de thuisclub uit Westbeemster met 3-2.

Op 11 maart 2001 speelde ZDH een legendarische wedstrijd in Westbeemster. Met een handvol oproepkrachten kwamen de Zwaluwen tweemaal verrassend op voorsprong tegen het veel hoger aangeschreven WBSV. Mike de Bruijn (toen al eerste-elftalspeler) opende destijds de score. De tweede treffer, een knal in de kruising door Jacco Kager, wordt tot op de dag van vandaag nog regelmatig besproken. Met de constatering dat WBSV destijds in de slotfase jammer genoeg op gelijke hoogte kwam.

Ook dit keer waren de Zwaluwen de underdog tegen topper WBSV. Toch kwam ZDH ook nu weer verrassend op voorsprong. Tom Bijl werd tegen het kunstgras gewerkt en Koen Jansen schoot de vrije trap snoeihard via de onderkant van de lat binnen.

Daarna had ZDH een goede fase, al redde doelman Jelmer de Ruyter twee keer knap. De reddingen bleken overbodig, want beide keren was het buitenspel. Maar het was wel fijn voor het zelfvertrouwen van de doelman.

Na ruim een halfuur zette ZDH een fraaie aanval op over rechts. Bijl was niet zelfzuchtig en bood collega-spits Tom Reijnders een uitstekende kans. Maar de voormalige doelman had te veel tijd nodig om te scoren. Uit de tegenaanval werd het plotseling 1-1, door een schot dat via de binnenkant van de paal in het doel ging. In het vervolg wisten de gastheren de spits een paar keer te bereiken, maar de kopspecialist kon het De Ruyter niet lastig maken.

In de rust bleek Jansen niet verder te kunnen door hamstringklachten. Zijn vervanger was Abe Roeper. WBSV ging op zoek naar een tweede treffer en ZDH moest terug en verdedigen. Echt grote kansen bleven uit en anders stond De Ruyter zijn mannetje. Met minder dan twintig minuten te spelen werd het toch 2-1. Van dichtbij kon de ZDH-keeper niet meer redden en Frenk van Heeringen, vlak daarvoor ingevallen voor Willem Rommets, kon erger niet voorkomen. Via zijn been ging de bal in het doel.

In het laatst kwartier bracht coach Joop Rommets routinier Mike de Bruijn binnen de lijnen en nam ZDH meer risico. Amper een minuut later was het 3-1. De Zwaluwen gaven niet op en bleven strijden. Dat leverde vlak voor tijd een treffer op van Tijs van Exel, op aangeven van Bijl. Helaas was er te weinig tijd om nog een punt aan het treffen over te houden.

Volgende week speelt ZDH thuis tegen Wiron.