Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Video

Debat niet voor iedereen een droomavond

Algemeen

Het ging er af en toe pittig aan toe in de raadszaal van het gemeentehuis waar gisteren het Texels verkiezingsdebat werd gehouden, gezamenlijk georganiseerd door alle Texelse media. Het werd niet voor iedereen een droomavond.

De spanning was voor de start van de gezichten van de politici af te lezen, nu moest het gebeuren. Of het nu nieuwkomers waren of vertrouwde gezichten, de druk zit er toch op. Het werd een voor het publiek aantrekkelijk schouwspel, waarbij lastige vragen niet werden geschuwd.

Zo kreeg VVD-voorman Nick Ran een vraag hoe hij denkt te vernieuwen terwijl hij met Jur Schuiringa het één na oudste potentiële raadslid op plek drie op de lijst heeft staan. De meest pijnlijke vraag kreeg Mariët van der Werf om haar oren. Presentatrice Tessa van Daalen vroeg haar naar het wegsturen van Edo Kooiman eind 2021 en of ze het weer zo zou hebben gedaan. De debuterende Van der Werf werd verrast door de vraag, maar bleef achter de partijkeuze staan. 

Het werd sowieso een zware avond voor Texels Belang. Cees Hoogerheide delfde het onderspit in een rechtstreeks debat met pas 16-jarige D66 Thomas van der Vlerk. De jonge hond leek verre van onder de indruk van de ambiance. Cees Hooijschuur van Texels Belang had nog altijd geen antwoord op de vraag wie de wethouderskandidaat is voor zijn partij (”Maandag of dinsdag horen jullie het”), terwijl de eerste stemmen maandag al worden uitgebracht. Meest pijnlijk was wellicht het moment dat Ran Van der Werf om de oren sloeg met de lijst van succes waarmee Texels Belang afgelopen week campagne voerde, door Ran betiteld als ‘brevet van onvermogen’. Van der Werf (start in filmpje rond 1 uur 57) had geen antwoorden op Ran die duidelijk goed voorbereid was op dit moment. Onder het publiek was zelfs breed gedragen medelijden voor Van der Werf die door haar eigen partij in een lastig parket was gebracht.

Geen sociaal domein

Bij nieuwkomer Hart van Texel zocht de eveneens debuterende Erik Polderman vooral naar verbinding. De keuze van de partij om hem naar voren te schuiven voor het debat, was een goede. Hij liet zich niet ondersneeuwen. Moeilijker had voorman Edo Kooiman het in debat met Anneke Veltkamp-Visser. Laatstgenoemde vroeg zich af hoe een partij met een hart voor Texel geen aandacht had voor het sociaal domein in het programma. Kooiman had een niet veel beter verweer dan dat er te weinig tijd was geweest om een uitgebreider verkiezingsprogramma te schrijven. Wel wilde hij graag met PvdA verder praten over dit onderwerp onder het genot van een kop koffie.

Kooiman werd regelmatig uitgedaagd tijdens de debatten. Niels Rutten vroeg zich af wat Kooiman vernieuwing vindt aan zijn partij, terwijl Edo er al twaalf jaar zit en nam geen genoegen met het antwoord dat er ook jonge mensen op zijn lijst staan. Kooiman counterde dat de rest hem juist dankbaar mag zijn voor frisse wind door de politiek. Kooiman was het niet eens met het feit dat er geen jongeren op een verkiesbare plaats staan. Zijn nummer twee en vier zijn volgens hem toch echt verkiesbare plaatsen.

Hoewel ze het niet eens waren, leek Rutten veel plezier in het debatteren te hebben.

GroenLinks

Bij GroenLinks viel nieuwkomer Ferry Zegel in positieve zin op. Fel denderde hij door de debatten waarbij hij was betrokken. Hij had zich duidelijk goed ingelezen en maakte zich onder meer sterk voor een makkelijkere doorstroom van ouderen naar kleinere woningen, zonder dat ze meer huur moeten gaan betalen. De bestaande regelingen voldoen volgens hem niet. 

Verbinding

Wat al bleek uit de kieswijzer uit de Texelse Courant, kwam ook in het debat naar voren. Op heel veel punten zijn de partijen het in grote lijnen eens. Het biedt perspectief voor een constructieve samenwerking in de komende vier jaar. 

Meer over het debat in de krant van dinsdag.