Afbeelding
Foto: Harry de graaf

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Lezing Harry de Graaf

Algemeen

Voor de leden van de Historische Vereniging en andere belangstellenden geeft Harry de Graaf een lezing over de Papoea’s van Nieuw-Guinea, tegenwoordig de Indonesische provincie Papoea. Dat gebeurt vrijdagavond 25 maart in De Buureton, Beatrixlaan 43 in Den Burg, aanvang 20:00 uur.

De zaal is open vanaf 19:30 uur, dan is er een kopje koffie of thee. Het programma start om 20 uur. De avond eindigt om ongeveer 21.15 uur, met halverwege een pauze. Na afloop is de bar geopend voor wie nog even na wil praten. In de Buureton is geen pin, graag contant betalen.

Harry de Graaf

Harry de Graaf bezocht het afgelegen en nauwelijks ontwikkelde gebied tientallen keren in verband met zijn project ‘Help een Papoea naar school’. Veel van de foto’s die hij daarbij maakte projecteert hij tijdens de lezing op groot doek.

Bij de soevereiniteitsoverdracht in 1949 van Nederlands-Indië aan Indonesië werd Nieuw-Guinea om diverse redenen uitgezonderd. De status van dit deel zou later worden bepaald. Nederland wilde het gebied tot een zelfstandige staat maken compleet met eigen vlag en volkslied waarin de Papoeabevolking enthousiast meeging. Indonesië eiste het gebied echter alsnog op en zette zijn eisen kracht bij met infiltraties vanaf zee en uit de lucht. Nederland reageerde door het zenden van troepen. Een oorlog werd op het nippertje voorkomen.

Want vooral onder druk van de Verenigde Staten droeg Nederland het gebied in 1962 alsnog over aan Indonesië, dat de voor onafhankelijkheid vechtende Papoea’s fel bestreed, tot op de dag van vandaag. Harry de Graaf maakte kennis met het land toen hij er van 1961 tot 1962 als luchtmachtsoldaat verbleef. De ervaringen die hij toen opdeed waren aanleiding voor nieuwe reizen waarbij het project ‘Help een Papoea naar school’ van de grond kwam. Het is gericht op het verlenen van studiesteun voor armlastige scholieren en studenten met inschakeling van betrouwbare tussenpersonen.