Gerbrand Poster op de knieën nadat al het geld uit IJsland was teruggekeerd.
Gerbrand Poster op de knieën nadat al het geld uit IJsland was teruggekeerd. Foto: Job Schepers

Wat ik zeggen wou

Texel2010

De weggestuurde wethouder Kooiman van Texels Belang was daarvoor ook wethouder van Texel2010 en ook daar kwam aan zijn wethouderschap voortijdig een eind; of een motie van wantrouwen aan zijn broek of opstappen. In dit geval besloot hij tot het laatste.


Dit alles heeft te maken met het feit dat de toenmalige fractievoorzitter Gerbrand Poster, hem voor die keus stelde. Nu blijkt volgens de berichten dat Edo Kooiman via zijn nieuwe partij opnieuw een gooi wil doen naar een wethouderschap. Enige zelfreflectie hier ontbreekt volledig, je moet maar durven.


Diezelfde zelfreflectie mag worden gezegd over de heer Jonker, kandidaat raadslid van de nieuwe partij. Vier jaar geleden haalde deze kandidaat met de hakken over de sloot net voldoende stemmen, om via een restzetel deze namens Texel2010, te bemachtigen.


Wat schetst ieders verbazing; een dag na de verkiezing gooide hij de handdoek in de ring en vertrok uit de raad. Naar de reden hiervan mocht iedereen gissen, hoewel men niet aan de indruk kon onttrekken dat de toenmalige voorzitter van de partij een rol heeft gespeeld.


Door deze manoeuvre minachtte hij de personen die op hem hadden gestemd. Je bent wel erg naïef om ervan uit te gaan dat de kiezers of anderen dit zijn vergeten als zij straks in het stemhokje staan.


Texel2010 houdt op te bestaan, maar wat is daar de reden van. Medio september 2021 wilden vijf personen zich aansluiten bij de partij maar kregen te horen: citaat in de mail; daar maken wij geen gebruik van, aldus het bestuur van de partij bestaande volgens de kvk uit twee personen, de heer Kooiman (een naamgenoot) en mevrouw Hin. De laatste had al vooraf aangegeven dat zij na de verkiezing zou stoppen met de politiek.


Maar wat dan de reden van haar is om de partij de nek om te draaien blijft in nevelen gehuld gezien het feit dat op mails en/of telefoontjes niet wordt gereageerd. Het enige juiste wat Annie Hin nog kan doen is na de verkiezing het bestuur te ontbinden en het intellectueel eigendom weer over te dragen aan de grondlegger van de partij, n.l. Gerbrand Poster.


Kiezers bedenk straks voordat u een hokje aankruist; er is altijd een alternatief.


Nico Erwich,

De Koog


Naschrift: Gerbrand Poster, Edo Kooiman en Henk Jonker zijn om een reactie gevraagd. Zij gaven aan geen reactie te willen geven. Uit toegezonden mailverkeer blijkt wel dat Nico Erwich in eerder stadium zelf zijn lidmaatschap had opgezegd. Niet zo vreemd daar hij met 'Alternatief' zelf meedeed aan de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De 'vijf personen' die zich in september wilden aansluiten bij Texel 2010, zijn vijf leden die de vorige keer bij Alternatlief op de lijst stonden, zo blijkt uit de bij de redactie aanwezige afwijzingsmail van Texel 2010.