Wat ik zeggen wou

De verkiezingen


Al bent u het samen niet een, u zult het toch met elkaar moeten klaren. Als samenleving zijn we gevangene van onze eigen luxe en superieur geachte vindingen en al lang onszelf niet meer. Het is verworden tot een feest zonder uitweg, eigenlijk een gevangenis dus. 


Een perfectie als een gevaarlijk hangslot. Vindingrijkheid is de sleutel om het toch te kunnen openen, om zonder sleutel nieuwe wegen in te slaan. Noem het maar de menselijke maat. Veel beleid onttrekt zich aan controle van de democratie en lokale bevolking, in feite achter onze rug om dus.


Zoals regiobeleid, bestemmingen en welstandsbeleid, buiten gemeentelijke invloed op zorg, sociaal welzijn, onderwijs, veiligheid, energie, verkeer, klimaat, bouwbesluiten e.d. Daarnaast zijn er nog diverse ambtelijke eilanden B. en W. Wat blijft er eigenlijk wezenlijk over voor de raad, die wij eens in de vier jaar mogen verkiezen. Het is ook nog eens een systeem gebouwd op (partij)belangen en groepsvorming (lobby). Wat nu als je buitengesloten gevoel ervaart als burger (kiezer) en niet zo hetzelfde bent en/ of domweg slachtoffer van steile regelgeving en uitleg van de kleine lettertjes. 


Die “oplossing” voor de tien stacaravans had nu juist een hoog gehalte aan menselijke maat. De leibomen die weg moesten van de Stenenplaats daar is ook een maat voor gevonden in schrille tegenstelling voor die ene in de Gravenstraat waar die maat niet is toegepast. Met als extra zout in de wonden de mededeling dat als de boom wel blijft staan, het verplicht terugbouwen van het ooit gesloopte huis in nieuwe vorm niet op het bouwvlak meer past, dus kleiner moet terwijl er wel ruimte is. 


De autoparkeervakken die er nu zijn moeten weg. Geen menselijke maat toegepast. De ouwe werkplaats van Jan Kiljan (Gasthuisstraat) is wel gesloopt door het gemeentelijke beleid, er kunnen nu fietsen staan. Een ooit voor het achterland nodig gevonden fietspad Grensweg-Tuureluur moet nu wijken voor wat eigenlijk? Geen menselijke maat. Al dit soort gevallen ontneemt mij nu de lust om te stemmen, voor het eerst overigens. 


Verzoen u liever en toon positieve solidariteit in deze onzekere tijden. De menselijke maat heeft het met regelmaat moeilijk in de piramide van besturen, organisaties en dergelijke. Te vaak wordt ze ook nog eens negatief gevoed van onderaf. De ‘’Menselijke maat” bent u zelf als burger! En door die zo ook toe te passen naar een ieder ander, dus ook naar het bestuur, de raad en ook de ambtenaren (Het zijn toch ook mensen), kan veel onvrede voorkomen worden. Vermogens-, rechtsongelijkheid en het recht van de sterkste (partij) zijn de oplossingen niet, doch vernielen slechts. 


Wie er ook verkozen worden, linkser of rechtser, als u of zij billijkheid en redelijkheid toepassen, zodat de verschillen elkaar niet in de haren grijpen, kunt u met elkaar door één deur. U gunt elkaar het licht in de ogen en sluit elkaar niet uit. Eigenlijk zijn de verkiezingen dan niet eens nodig. Mocht u willen reageren, bel 319363 en ik neem op als ik er ben.


Cor Zijm,

Den Hoorn