Texelse vissers varen nog, maar maken elke week rekensom

Het zijn zware tijden, ook in de visserij. Maar waar kotters elders in het land door de torenhoge brandstofprijzen aan de wal zijn gebleven is de Texelse vissersvloot deze week wel uitgevaren.


Zowel de Noordzee- als de garnalenkotters zijn uitgevaren. “Vissers nemen hun besluit op basis van eigen argumenten. Het is niet te voorspellen hoe dat verder gaat. Als de kotters aan het begin van de week uitvaren, weten ze nog niet welke prijs ze die week voor de gasolie moeten betalen. Dat is de gemiddelde prijs op de wereldmarkt en die stijgt snel”, vertelt Maarten Drijver van de CIV. De visserijcoöperatie CIV levert de brandstof aan de kotters. “De prijs is schrikbarend hoog, al het dubbele van januari. En toen was het al hoog.” 

Door het verbod op de energiebesparende pulskor wordt weer gevist met kettingen en verstoken de vissers ongewild meer brandstof. “Dat doet extra zeer.” De snel stijgende brandstofprijzen veroorzaken dat de kosten een steeds groter deel van de besomming zijn. Met als pleister op de wonde dat de vis momenteel wel goede prijzen opbrengt. “Maar elke week blijft het een rekensommetje. Is het nog lonend?”


Als vissers besluiten niet meer uit te varen, stokt de aanvoer van vis. Dat blijft niet zonder gevolgen. "Vishandel is een continue stroom. Als je die doorbreekt, stappen mensen over op alternatieven. Ik snap dat dit voor individuele ondernemers geen groot argument is, maar naderhand merkt die wel de gevolgen.” Schipper-eigenaren wegen ook het belang van hun bemanningen mee. "Zij zijn kleine zelfstandigen, die anders geen inkomen hebben.”