Inventarisatie opvang gevluchte Oekraïners

De gemeente is aan het inventariseren wat Texel kan doen op het gebied van opvang van Oekraïners die de oorlog in hun land ontvluchten.

Bekeken wordt wat er op het moment al aan opvang geboden kan worden en wat er geboden kan worden als het door grote toestromen van vluchtelingen tot crisisnoodopvang zou komen. Dat heeft de afgelopen dagen bij de gemeente tot 35 reacties van vooral particulieren geleid. Bij vakantieparken is vooralsnog weinig beschikbaar omdat er al veel accommodatie door gasten geboekt is. "Daardoor is het zeker voor de langere termijn lastig om opvang aan te bieden of je moet heel veel gaan omboeken en dat gaat veel kosten", zegt Michel Gregoire van ondernemersorganisatie van TOP. Volgens hem zijn ondernemers wel bereid om mee te betalen aan andere vormen van opvang van vluchtelingen op het eiland. "Daar besteden we het geld liever aan dan aan het maken van kosten voor omboekingen." 

De gemeente bekijkt of het mogelijk is dat de sporthal en de schoolgebouwen die in de loop van het jaar vrijkomen (als het Onderwijscentrum in gebruik wordt genomen) mogelijk voor crisisnoodopvang gebruikt kunnen worden. Dat is een vorm van opvang die in beeld komt als het COA niet meer in staat is om in haar reguliere opvang, tijdelijke opvanglocaties en noodopvang aan vluchtelingen onderdak te bieden. Eind 2015 maakte Texel voor het eerst kennis met crisisnoodopvang toen Ons Genoegen in Den Burg een week lang als crisisnoodopvang dienst deed. TOP heeft bij de gemeente ook het idee aangedragen om eventueel cruiseschepen te gebruiken voor de opvang van gevluchte Oekraïners. Meer op pagina 5.