Ron Dijker en Lianne ter Steege toosten met een proefbrouwsel Tessels Ruuge Monnik.
Ron Dijker en Lianne ter Steege toosten met een proefbrouwsel Tessels Ruuge Monnik. Foto: Gerard Timmerman

Historisch bier maakt tijdreis: Texels Ruuge Monnik

Texels Ruuge Monnik. Het is de naam van een nieuw bier van de Texelse Bierbrouwerij. Het bier is geïnspireerd op een 14e eeuws recept van de ruige Ludinga-monniken op Texel, dat opdook tijdens onderzoek voor het boek “Int Texel gebrouwen”, over zeven eeuwen brouwhistorie op Texel. De brouwers van de Texelse hebben er een hedendaags tintje aan gegeven. Het uitgesproken karakter is een tijdreis van smaak naar de rijke biergeschiedenis van het eiland.

Gemaakt door het brouwteam van de Texelse volgens een speciaal “gruytmengsel”, met onder meer typisch Texelse zwartmoeskervel. Deze plant werd hier in 1944 door Jac. P. Thijsse gevonden. In het wild komt het verder nergens meer voor, behalve op enkele plaatsen op Texel. Zoals in de eendenkooi van Spang en op de Hogeberg. Het geeft een kruidig accent aan Texels Ruige Monnik. Gebrouwen naar een vol romig Middeleeuws donker bier, met 6,5 procent alcohol.

Texels Ruuge Monnik kan na de feestlijke introductie uitsluitend worden gedronken op Texel. Om "smokkel” naar de overkant tegen te gaan niet uit flesjes. Uitsluitend op de tap, exclusief voor de Texelse horeca.