Texel in actie voor hulp aan Oekraïne

Op het eiland zijn de afgelopen dagen diverse acties op gang gekomen om humanitaire hulp te verlenen aan de door oorlog getroffen Oekraïners.

Via 'Texel helpt Oekraïne' van Cindy Kaak-Barends en Elise de Kreij werden de afgelopen dagen 12 pallets en 5 bigbags vol goederen zoals luiers, voeding, medicijnen (paracetamol) en EHBO-materiaal ingezameld. Dat gebeurde via meerdere inzamelpunten waar Texelaars de gevraagde goederen konden afgegeven. Die gaan deze week via een transporteur in Wieringerwerf op transport naar het Poolse dorp Dolhobyczów in de nabijheid van de Oekraïense grens. De goederen worden daar verdeeld onder Oekraïners die hun land ontvlucht zijn en behoefte hebben aan onder meer levensmiddelen en hygiënisch materiaal. Elise laat weten trots te zijn op alle medewerking die Texelaars hebben verleend.


Rob Hopster en Sander Huiskamp vertrekken donderdagochtend 10 maart vanaf Texel naar de Pools-Oekraïense grens om hulpgoederen te brengen. Op de terugweg nemen zij vluchtelingen mee. De twee zijn per direct op zoek naar Texelaars die mensen in Oekraïne hebben die hierheen willen komen. Rob: “In plaats van een weekend thuisblijven, kan ik ook heen en weer rijden om goederen te brengen en mensen mee terug te nemen. We blijven aan de NAVO-kant van de grens en gaan niet zelf Oekraïne in." De twee willen met een volle bus richting Oekraïne. "Als mensen nog spullen hebben en die te laat waren voor de andere inzameling van de afgelopen weken, neem contact met ons op.” Rob en Sander organiseren de actie van uit Tafel 202 Texel die in oprichting is. Wie geen goederen heeft, maar wel iets wil doen kan ook geld overmaken. "Dat kun je natuurlijk via Giro 555 doen, maar je kunt het ook aan ons overmaken. Daar worden dan ter plaatse goedkoper goederen ingekocht. Via ons Instagram-account is te volgen waar het geld aan wordt uitgegeven.” Dat account is instagram.com/robenander_helpenoekraine.


Burgemeester Michiel Uitdehaag heeft, mede namens de gemeenteraad, een dringend beroep gedaan op iedereen die een accommodatie heeft om deze beschikbaar te stellen voor de opvang van gevluchte Oekraïners. “Op Texel is zoveel ruimte en zijn er zoveel accommodaties. Het moet toch mogelijk zijn om ook hier opvang aan te bieden." Aanmelden kan via de gemeente en Vluchtelingenwerk. Op het moment nog onduidelijk hoe de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne geregeld gaat worden, maar de gemeente en TOP zijn al wel aan het verkennen wat er geboden kan worden. Het verzoek is ook gedaan aan logiesverstrekkers. Daarbij wordt uitgegaan van locaties voor middellange tot lange termijn (3 tot 12 maanden). Aanmelden kan via gemeente@texel.nl of via tel 14 0222.