Afbeelding
Foto: Eigen foto

mr Natalie schrijft...

Politiek

De lokale verkiezingen staan weer voor de deur. In de afgelopen weken hebben we al veel mogen kennismaken met de plannen van de huidige Texelse politieke partijen. Omdat er op wereldschaal zoveel en zo vlug verandert, ben ik benieuwd hoe de partijen daarmee omgaan. Ik vermoed dat daar nog wel op ingespeeld wordt. Wat ik bedoel?

Lagere temperaturen?

Het klimaat verandert. En even los van of je vindt dat wij mensen daar debet aan zijn of dat je denkt dat dit komt door de vlekken op de zon. Het klimaat verandert. Stel je bent in de zomer jarig, denk dan eens terug hoe vaak je buiten je verjaardag hebt kunnen vieren? Mijn beide ouders zijn dan jarig en hebben dat de afgelopen negen jaar vaker niet dan wel buiten kunnen vieren. Terwijl je voor 2013 zeker buiten in de tuin zomerverjaardag had. Waarom dit belangrijk is? Op Texel krijg je nu alleen subsidie als je zonnepanelen plaatst. Stel dat we (zoals in het boek van wijlen professor De Jager te lezen is) in een mini-ice-age zitten, is het als lokale politiek in ieder geval te overwegen om (ook) een milieusubsidie te geven voor HR++ ramen? Of voor regenwaterinstallaties? Zoals dat ook in andere gemeenten wordt gedaan. Waardoor wij als gemeente ook nog makkelijker aan onze klimaatdoelen komen.

Voedselschaarste

In 2020 was de (aankomende) wereldwijde voedselschaarste al te voorzien. De schaarste waar nu ook in de mainstream media over wordt gesproken. Ik heb het dan concreet over de tekorten aan graan, rijst en mais. Helaas heeft dit ook een impact op onze lokale economie. Stel je gaat met je samengestelde gezin uit eten op Texel, dan betaal je nu door die stijging een groot bedrag. Terwijl je op diverse plekken in Italië of Spanje wel voor een nog normaal bedrag uit eten kan met zo'n zelfde gezin. Maar ook voor de Texelaar die thuis eet. Dan is nog meer lokaal produceren eigenlijk een must. Helaas wordt het onze agrarische vrienden nu niet heel makkelijk gemaakt. Dus hoe staat de lokale politiek tegenover het creëren van (nog meer) voedselbossen op ons eiland? Of de overname van een agrarisch bedrijf? Onderwerpen waarover ik al veel vragen heb gezien in mijn juridische praktijk.

Financiële depressie

Dan tot slot wellicht het belangrijkste onderwerp: de financiële depressie. Nee, ik bedoel helaas geen recessie. Nu de economie de afgelopen twee jaar geen economische groei vertoonde of zelfs krimpt (bbp). Hoe is dit meegenomen in de programma’s van de politiek op Texel? Juist als we ook hier aandacht aan schenken, staan we samen sterker in eventueel slechtere tijden.


Op een mooie week. 


Aloha, 

Natalie Sylvette