Verlies schakers


De thuiswedstrijd in de Buureton op zaterdag 5 maart van schaakclub En Passant tegen KTV Enkhuizen eindigde na een middag verbeten gevechten in een teleurstellende 2,5 – 5,5 nederlaag voor de Texelaars.

De problemen begonnen al snel toen Jaap Dros tegen Tom Balla op de tiende zet een zware fout maakte, die niet alleen een pion kostte maar Dros ook met een nauwelijks te spelen stelling opzadelde. De kopman van KTV schoof de partij vervolgens probleemloos naar winst. Ook Joop Rommets maakte een uitglijder in de opening tegen Marco de Groot en moest verder met een pon minder. In het eindspel raakte de Groot vervolgens van het juiste pad af en Rommets wist tot eigen verbazing de partij tenslotte nog te winnen. 

Gert Both boekte een fraaie zege op de sterk Adri Haakman, die het eindspel in moest met een kwaliteit minder. Met hartverwarmende nauwkeurigheid speelde Both de Enkhuizer naar de nederlaag. Kees de Best deed het ook lang niet slecht tegen de Helderse oud-kampioen, die tegenwoordig bij KTV speelt. De Best kon de hele partij bogen op een reëel voordeeltje, maar zag uiteindelijk geen duidelijke weg naar de winst. De spelers kwamen remise overeen. Jaap de Wijk probeerde met een pionoffer tegen Henk van Ginkel het initiatief te grijpen, maar toen dat doodbloedde werd de materiële min De Wijk tenslotte fataal. 

Jon van Dorsten liep eveneens tegen een nederlaag aan, omdat hij in een prima stelling pardoes een stuk en prise liet staan. Dat werd door tegenstander Jeroen Graaf in dank geconfisqueerd, waarna Van Dorsten het voor gezien hield. Co van Heerwaarden beschikte na de opening over een alleszins acceptabele stelling, maar Eugene Koomen wist de Texelaar lelijk beet te nemen en won tenslotte. André Meerkerk debuteerde in het bondsteam van En Passant. Dat deed hij aanvankelijk zeer verdienstelijk, maar Paul Grolman trok aan het langste eind toen hij Meerkerk met een niet te pareren mat confronteerde.