De presentaties van de studenten van Inholland bij de OSG.
De presentaties van de studenten van Inholland bij de OSG. Foto: Aangeleverd

Rechtwonen in plaats van scheefwonen om huis beter te benutten

Modulair wonen, rechtwonen in plaats van scheefwonen, een kleine universiteit op Texel om jongeren aan te trekken en een woonfonds om een startkapitaal voor een woning te realiseren.

Het zijn vier plannen van zestien studenten van Hogeschool Inholland om de woningnood op het eiland te bestrijden. De studenten bedachten de plannen vorige week tijdens een studieverblijf op Texel. Het verblijf was onderdeel van de jaarlijkse Planet Texel Hackathon en van de nieuwe Kenniswerkplaats Texel (samenwerkingsverband van Inholland en de OSG).


Het idee van modulair wonen hield in dat er een maatschappelijke stichting zou moeten komen voor de ontwikkeling van modulair opgezette woningen. Dat zijn huizen die makkelijk ergens neergezet kunnen worden. Volgens de studenten zouden de modulaire huizen samen met Texelse bouwers ontwikkeld moeten worden. "Een wooncoöperatie kan helpen de juiste doelgroep in het juiste type woning te krijgen en doorstroming te stimuleren." Een andere groep studenten had bedacht om grotere woningen te splitsen tussen de verdiepingen ('rechtwonen' genoemd) zodat er meer mensen in een bestaand huis kunnen wonen. De groep had berekend dat op het moment 550 alleenstaanden op Texel groter dan 120 vierkante meter wonen. Het 'rechtwonen' zou ook kunnen helpen om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen. In de ogen van een paar andere studenten kwam het gebouw van de Jozefschool, dat binnenkort leegkomt, in aanmerking als een kleine universiteit van Inholland en Wageningen om jongeren op te leiden. Daarvoor was de term 'Texels Eigen Universiteit Generatie TEUgen' bedacht om 'Met volle TEUgen' van universitair onderwijs op Texel te genieten. De gedachte was dat jongeren makkelijker een woning kunnen vinden als ze langer op het eiland blijven. De studenten die Woonfonds Texel bedachten, hadden intensieve samenwerking voor ogen tussen ondernemers, overheid, overkanters en Texelaars om via verschillende methoden een maatschappelijk startkapitaal te krijgen voor de bouw van betaalbare woningen. 


De jury die de ideeën donderdagavond beoordeelde tijdens een presentatie op de OSG, vond het rechtwonen het beste idee. Een groep havo-leerlingen vond het woonfonds het beste. Inholland en organisator Texlabs bekijken hoe de studenten de beste ideeën verder kunnen uitwerken samen met Texelse organisaties die bij de Planet Texel Hackathon waren betrokken.