Frank van der Linde: "Mezelf de vraag gesteld, als je nog wat anders zou willen doen wat zou dat dan zijn?"
Frank van der Linde: "Mezelf de vraag gesteld, als je nog wat anders zou willen doen wat zou dat dan zijn?" Foto: Jeroen van Hattum

Meer buiten werken en in groente gaan

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben Frank van der Linde, geboren in september 1970 te Enkhuizen. Het gezin bestond uit 5 personen, ik heb twee zussen boven mij en ik was een nakomertje. In Enkhuizen heb ik mijn eerste twee levensjaren gesleten. Daarna is het gezin verhuisd naar Breda waar ik 12 jaar heb gewoond. Daarna verhuisd naar Berkel-Enschot, daar 4 jaar gewoond en op mijn 17de verhuisd naar De Cocksdorp. Hier heb ik mijn vrouw Margreet leren kennen in het Eierlandsche Huis waar disco-avonden waren. In 1994 samen met Margreet een woning in de Kikkertstraat gekocht en in de loop der jaren de nodige verbouwingen gedaan. In 1995 ben ik getrouwd met Margreet en we hebben twee kinderen; Bram en Femke. In 1997 heb ik mij aangemeld bij de vrijwillige brandweer op Texel. Tot op heden woon ik nog met plezier in De Cocksdorp. 


Wat voor werk doe je en heb je gedaan?

In het begin liep ik stage op boerderij Madura bij de familie Barendregt. Later bij loonbedrijf Nico Roeper, in mijn tijd was het een melkveebedrijf. Ik heb ook nog korte tijd gewerkt in de Garant Markt in De Cocksdorp en daarna ben ik op reis geweest met Margreet naar Brazilië, want daar woont haar familie. Na terugkomst een vaste baan bij akkerbouw- en melkveebedrijf Slot. Daar heb ik ongeveer 7 a 8 jaar gewerkt, terwijl we een gezin stichtten. Margreet wilde ook meer gaan werken en toen ben ik naar de buitendienst van de gemeente gegaan. Daar kon ik mijn draai niet vinden en heb ik de laatste twee jaar halve dagen gewerkt. Op de andere dagen ben ik instructie gaan geven in BedrijfsHulpVerlening (BHV) en dan het onderdeel bestrijden van brand en ontruiming. Daarin ben ik doorgegroeid en uiteindelijk heb ik dit ongeveer 15 jaar gedaan. Vorig jaar heb ik besloten om voor mijzelf te gaan werken in de groente.


Ik wil geen groot bedrijf, maar wel een gezond bedrijf

Vanwaar de keuze voor groente?

In de eerste corona lockdown stond ik op mijn trap de gevel van mijn schuur te schilderen en heb ik mijzelf de vraag gesteld "als je nog wat anders zou willen doen wat zou dat dan zijn?" Een ding wist ik zeker; ik wilde meer buiten werken. Op Texel hebben we al veel Texelse Producten, maar nog geen groente. Bram werkte bij het Quelderhuys en zo is dat balletje gaan rollen. Ik ontmoet veel landbouwers met mooie uitspraken. Op een gegeven moment sprak ik iemand met de gevleugelde uitspraak "produceer je voor de mond, hou je geen broek aan de kont." Ik hoop niet dat dit de werkelijkheid wordt, maar de tijd zal het leren. Op het moment word ik door landbouwbedrijven ingehuurd om te helpen. Dan merk je dat er op gebied van techniek een hoop is veranderd. Dat vind ik leuk en een uitdaging om dat weer op te pakken.


Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

In mijn vrije tijd zal ik de racefiets pakken en een rondje Texel fietsen. In het verleden heb ik aardig wat kilometers gefietst. Ik moet wel eerlijk vermelden dat ik vorig jaar geen meter gefietst heb, dus ik hoop dit jaar weer mee te gaan met de fietsclub als de conditie dit toelaat. Ik ben ook diverse malen met anderen tegen de Alpe d'Huez opgefietst voor KWF.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik heb tijdens het geven van BHV heel veel mensen ontmoet. De meeste Texelaars zijn recht door zee en zeggen wat ze denken. Daar houd ik wel van. De Texelaar kan soms lekker eigenwijs zijn en heerlijk zijn eigen gang gaan. Het zijn geen opgevers, ze gaan ervoor. Ik ben een flink aantal jaren uit de landbouw geweest en tja dan moet je weer leren hoe een machine werkt en er zijn andere inzichten. Ook hier ervaar ik dat ze de tijd voor je willen nemen. Als ik een vraag heb, willen ze je graag helpen. 


Wat moet er blijven zoals het is? 

De gemoedelijkheid en het respect naar elkaar toe. Het spontane praatje op straat is een mooi voorbeeld. Toen Bram nog een stukje jonger was liepen we in Alkmaar en ik zei bij het naar binnen gaan van een winkel gewoon goedendag waarop Bram zei: “Hou op, je kent die mensen niet eens”. Dit kan gelukkig wel op Texel. 


Wat zou er op Texel anders mogen?

Als ik kijk naar de woningprijzen en dat de jeugd geen woning kan kopen of huren ben ik benieuwd hoe we dit gaan invullen. De balans tussen natuur, landbouw, toerisme en leefbaarheid van Texel staat wel onder druk. Ben wel benieuwd hoe de verschillende doorsnee Texelaars tegen de leefbaarheid van Texel aankijken, of gaan we alleen maar voor het grote geld? 


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Mijn gezin. Zonder hen zou ik dit allemaal niet bereikt hebben. Dan wil ik iedereen een pluim geven die betaald of vrijwillig hulp verleend aan anderen. Als ik kijk naar de zorg hoe die in de coronatijd hun werk hebben gedaan, daar neem ik mijn petje voor af. Ook voor ondernemers die tijdens de lockdowns op een andere manier zijn gaan ondernemen om het hoofd boven water te houden. Ga er maar aanstaan.


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

De eerste lockdown was een periode van onzekerheid maar ook als een periode met de vraag "wat zou je nog willen" en waar ben je “bang” voor. Verder heb ik gewoon werkzaamheden kunnen doen, we mochten alleen geen instructie geven. Alle andere maatregelen heb ik niet als heel vervelend ervaren. Enige “vervelende” was het mondkapje vergeten als je snel een boodschap wilde doen. Als ik nu naar Oekraïne kijk en wat daar gebeurt dan vind ik dat vele malen erger. 


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Texel leeft hiervan. Ik denk wel dat we ons moeten afvragen of het voldoende is zo. Texel is volgens mij allang geen eiland meer waar een plek is waar de jeugd vakantie kan houden. Het segment is gericht op mensen die wat te besteden hebben. Dat begrijp ik ook wel, maar houd ook visie voor de toekomst.


Wat doe je over vijf jaar? 

Hoop hetzelfde als nu. Ik wil geen groot bedrijf, maar een gezond bedrijf. En leren van anderen op landbouwgebied. 


Volgende 'Eiland Van...'? 

Rene Niedek van Thai Yoga Massage Texel. Ik ga daar om de 8 weken heen voor de nodige massage. We laten wel jaarlijks onze auto keuren dus waarom onszelf niet. Met Rene heb ik altijd goede en leuke gesprekken. Hij is een persoon die anders naar "problemen” kan kijken met andere en nieuwe inzichten. Daar kan ik alleen maar van leren.