Matty in haar eigen winkeltje aan de Herenstraat.
Matty in haar eigen winkeltje aan de Herenstraat. Foto: Job Schepers

Eigen winkel Matty

"Ik vind leer een prachtig product om mee werken. Koeienleer is stug en lastig te bewerken. Daarvoor heb ik een speciale naaimachine. In de toekomst wil ik hiervan kunnen leven."

Aan het woord Matty Former (19) van 'Made by Matty'. Vorig jaar begon ze met de verkoop van haar eigen producten, gemaakt van koeienleer en afgewerkt met varkensleer. Riemen, onderzetters, tassen, portemonnees, van alles maakt ze. Sinds kort heeft ze haar eigen winkeltje in de overdekte glop naast haar ouderlijk huis aan de Herenstraat 13 in Den Hoorn. 


Dat er niet veel ruimte is, deert de Texelse allerminst. "Het is perfect. Achterin heb ik mijn werkruimte en aan de muur kan ik al mijn spullen kwijt. Het is nu nog koud, maar er komt nog een deur met glas in, zodat ik de deur niet open hoef te hebben staan als ik hier aan het werk ben. Meer ruimte dan dit heb ik niet nodig toch?" 


Matty heeft de winkel efficiĆ«nt ingericht en de planken aan de muur zijn bevestigd met leren banden die ze zelf heeft bewerkt. "Op school was ik altijd al de beste als het aankwam op dit soort handwerk. Ik had er ook heel veel plezier in. Toen zeiden vrienden al dat ik er wat mee moest gaan doen. Afgelopen jaar stond ik al op de Landbouwdag en de Hoornder donderdagen met mijn producten. Ik kreeg veel positieve reacties van iedereen en nu heb ik dus echt mijn eigen winkeltje. Hoe gaaf is dat! Ik werk altijd met koeienleer, ik merkte dat dat er op Texel niet echt was en dat er zeker wel vraag naar is. Ik werk producten vaak af met varkensleer, dat is dunner en soepeler."  

Toekomst 

Op dit moment combineert Matty haar eigen bedrijfje met haar werk in de huishoudelijke zorg. In de toekomst hoopt ze volledig van haar bedrijf te kunnen leven. "Absoluut. Dit doe ik het allerliefste. Mijn vriend Ids heeft natuurlijk zijn werk op de boerderij, daar help ik ook als het gevraagd wordt. Werken met koeien vind ik ook geweldig! Ik ben sowieso geen stilzitter." 


Made by Matty is te volgen via Facebook en Instagram. De winkel is geopend op maandag en donderdag van 11:00 uur tot 17:00 uur.

Afbeelding