Afbeelding
Foto: Eigenaar

De kant langs

Boycot


Toen ik op de lagere school wat had uitgevreten, beval de schoolmeester: “In het stookhok!” Voor straf zette hij mij buiten de les, in afzondering, ik hoorde er even niet bij. In mijn eentje bij die kachel was geen pretje. Het werkte wel, ik liet het geen tweede keer gebeuren.


Persona non grata, niet welkom, ongewenst, geboycot of in de ban gedaan. Zo doen we dat met schurken die iets hebben uitgevreten dat niet door de beugel kan. Dat zijn er nogal wat. Artiesten als Jeroen Rietbergen, Ali B en Marco Borsato die hun handen niet van de dames konden afhouden. TV-programma The Voice of Holland van de buis geband, de platen van Borsato en Ali B niet meer  op de radio. Dat zal ze leren! Zoals ook Michael Jackson er uit is getrapt.


Je hebt ook graaiers. De Siewerts van der Lienden, die met zijn mondkapjesdeal nationale afkeer over zich afriep. Of politici. Halbe Zijlstra, die als minister van Buitenlandse Zaken uit de gratie raakte na zijn leugen dat hij in de datsja als Poetin had gelogeerd. Waar je al over wilt opscheppen. Zelfs onze eigen Gijs van Dijk, na een uitglijder uit de Kamer en van de lokale kandidatenlijst. Ook Rutte met zijn haperende geheugen, maar die werkt aan zijn comeback.


Sport vormt geen uitzondering. Marc Overmars, gelauwerd international, veranderde na het versturen van dicpics van sportheld in nationale schlemiel. Ook zeehelden vielen van hun voetstuk. Standbeelden van Piet Hein, Witte Cornelisz. de With en Michiel de Ruyter, ooit onze nationale trots, werden beklad wegens hun rol in ons koloniale verleden. De Gouden Koets kan niet meer en Zwarte Piet is in de ban gedaan.


En dan het legioen trainers, coaches, begeleiders en docenten, die na handtastelijkheden of andere misstanden van het toneel verdwenen. Recent Hugo Metsers jr., na verwijten over losse handjes en machtsmisbruik bij de acteursopleiding uitgekotst bij het Mediacollege. En zo kan ik nog wel even doorgaan.


Hoeveel producten hebben we niet in de ban gedaan? In scholierenopvang ’t Asiel aan de Burgwal hing destijds de poster: “Eet geen Outspan sinaasappelen, pers geen Zuid-Afrikaan uit!”, met een afbeelding van een donker hoofd op een sinaasappelpers. Het was de tijd dat ik daar geregeld een sjekkie opstak. Kan niet meer, tabak is taboe, net als roken, alcohol en suiker. Carnaval ook. In 2015 haalde de VVV het nieuws met de campagne, gericht op carnaval-ontvluchters, dat Texel "gegarandeerd carnavalvrij" was. Zuipen en hossen doen wij met Ouwe Sunderklaas.


Toen het leek alsof er niemand was om in de ban te doen, was daar Poetin. Met zijn brute inval in Oekraïne geeft hij grensoverschrijdend gedrag een nieuwe dimensie. Het woord Russenoorlog voelt ineens heel dubbel. Wat zich hier lang geleden afspeelde, ondervinden ze daar nu aan den lijve. Oekraïense vluchtelingen zullen ook hier een veilig heenkomen zoeken. Bestaat er zo'n garantie als: "Texel gegarandeerd oorlogsvrij"?


Gerard