Anders bekeken

Gesloten gebieden


Toen we terug kwamen op het eiland - aan de De Ruyterstraat 24 (huis annex werkplaats) - was daar een heerlijke tuin bij. Een confronterend detail was echter een cordon van prikkeldraad. Bovenop een hoge schutting lag een vastgetimmerd koord. Een soort van verdedigingslinie voor katten. Roots de poes, was meeverhuisd uit Den Helder, dus een van de eerste acties van mij was het akelige prikkeldraad verwijderen.

Vorige week stuitte ik op een rand van paaltjes en prikkeldraad in het bos. En meerdere mensen met mij waren zeer ontstemd. De harde wind bracht ons Tesselaars in de luwte bij het Turfveld. Net als andere bekende plekken in het bos of de Bollenkamer een plezierig stukje eiland. Ik heb zowel Fedde als Jurre in de kinderwagen en Suzan en Floor lopen heerlijk te ontdekken. De honden skarrelen mee. Er is een favoriet duintje en dan laat ik even de wagen staan. We struunen naar boven en voelen na de klim een openbaring van licht en ander landschap. Ik schrok van dit draad en nog meer van de uitleg in de krant.

We hebben februari, de nachtzwaluw komt terug uit Afrika in april en mei. De boompieper idem dito. De wulp - vooral bekend op open getijdengebied en gemaaid rietland - broedt niet in het bos. En de kiekendief, die zelf op andere jonge vogels en eitjes jaagt, zie je meer in het duingebied. Die broedt naar mijn weten ook niet in de bomen maar in rietland.

De kinderen - gedupeerd door corona - hebben bijna vierkante ogen van de beeldschermen en zijn zeer gebaat bij de natuur. Lekker kunnen rennen en ontdekken. Bij samen een duintje oplopen is echt geen schade gemaakt. Ik zie ook geen grote groepen kinderen zoals gesuggereerd en ik kom er regelmatig.

Was het maar zo.

Vroeger was daar de trimbaan, hoe heerlijk was dat? Wat eenvoudige boomstammen en wat oefeningen, we zullen daar wat gerend hebben. Hoe eenvoudig was het geweest om met al die honderden palen daar in de grond geslagen, iets gecreëerd te hebben wat hout snijdt. Wat een positief effect heeft op de "jonge honden”. Om de jeugd spelenderwijs te laten houden van de natuur en de kostbaarheid daarvan.

Een andere vijand ligt niet alleen hier, maar op heel Texel op de loer en dat zijn de wilde katten. Ze zijn talrijk en laten zich niet weerhouden door kilometers palen met draad. Ze sluipen over de grond in de lage bosjes en als tijgers hebben ze een heerlijk hapje. Op tv was bij BinnensteBuiten een prachtig stukje film. De familie Boot die al generaties van vader op zoon de kinderen meeneemt, vertelt en de liefde voor natuur en vogels bijbrengt. Het voorbeeld was heel dichtbij en prachtig om te zien. Vol vertrouwen. Hoe belangrijk is dat...? 

 

Jozien