De zogeheten kofferdam om een stukje romp van de Texelstroom te vervangen.
De zogeheten kofferdam om een stukje romp van de Texelstroom te vervangen. Foto: TESO

Stukje beschadigde romp Texelstroom onderwater vervangen

De technische dienst van TESO heeft afgelopen weekend samen met het bedrijf Hydrex uit Antwerpen onder de waterlijn een stuk staal van de romp van de Texelstroom vervangen.

Het was een huzarenstukje waar de technische dienst en Hydrex van vrijdag tot en met zondagochtend onafgebroken mee bezig zijn geweest. Het ging om het verhelpen van de schade die ontstaan was bij het afmeren tijdens 'storm Eunice'. 

Speciaal voor de werkzaamheden werd een zogeheten kofferdam tegen de Texelstroom aangebracht. Dat is een stalen constructie waarmee de huid van het schip van het water werd gescheiden, terwijl onder de waterlijn een stukje van de romp werd vervangen. Dat gebeurde allemaal aan de onderhoudskade op 't Horntje. Het gebruik van een kofferdam voor reparaties onder water is een gebruikelijke methode als het niet meteen mogelijk is om een schip in een dok te laten afmeren.

Het beschadigde stuk staal waar een scheur van bijna een meter lengte in zat (waardoor er water lekte in de ballastank) werd uit de romp gesneden en vervangen door een nieuwe plaat staal. De nieuwe plaat moest vervolgens worden gecertificeerd en werd daarna geconserveerd om beschermd te zijn tegen de invloeden van zout, vocht en zuurstof. De technische dienst deed dat samen met Hydrex dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van onderwaterreparaties. Volgens TESO-directeur Cees de Waal  was het een uitdagende klus om de reparatie van het onderwaterschip uit te voeren, vooral vanwege de tijdsdruk die erop stond. De Texelstroom mocht als gevolg van de schade aan de romp niet met passagiers varen. Dat was precies op het moment dat de voorjaarsvakantie van de regio Noord ophield en de voorjaarsvakanties van de regio's Midden en Zuid begonnen waardoor het druk was met gasten van en naar het eiland. De Waal: "Er is een heel groot compliment op zijn plaats voor de deskundigheid, oplossingsgerichtheid en grote inzet van de collega's van de technische dienst."


De Texelstroom was maandag alweer in de vaart als reserveboot naast de Dokter Wagemaker. Daardoor bleef een herhaling van afgelopen vrijdag uit; toen ontstonden er in Den Helder wachtrijen tot twee uur omdat alleen de Dokter Wagemaker in de vaart kon zijn. De komende dagen ligt de Texelstroom nog even aan de kant voor schoonmaak van de ballasttank en andere opruimklussen. "Daarna komt het schip weer in de vaart als dienstboot in plaats van de Dokter Wagemaker.”