Ivor van Onzen: "Ik ben graag buiten met Raff en Mack onze border collies. Ik wandel graag en rij rondjes met de bakbrommer."
Ivor van Onzen: "Ik ben graag buiten met Raff en Mack onze border collies. Ik wandel graag en rij rondjes met de bakbrommer." Foto: Jeroen van Hattum

Werken op tij met verspringende tijd

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben Ivor van Onzen, geboren in Den Helder als zoon van een banketbakker. Toen ik 4,5 jaar oud was, zijn we met het gezin verhuisd van Den Helder naar Texel. We zijn gaan wonen in De Koog en daar ben ik opgegroeid. Ik heb een fijne jeugd ervaren daar, ik was altijd buiten en op stap, een echte vrijbuiter. School was niet zo mijn ding, ik heb meerdere dingen geprobeerd waaronder de landbouwschool en modevakschool. Na een vacature in de horeca op De Krim ben ik Durper geworden. Ik heb vele jaren in de Kikkertstraat gewoond en daar ben ik de trotse vader geworden van Ilse en Pelle. Nadat ik in 2015 mijn huidige vriendin Miranda had ontmoet, zijn wij in 2017 samen gaan wonen op boerderij “Hunsingo” aan de Postweg, nog steeds Durper dus! Ik heb altijd gezegd dat ik wel wilde verhuizen, maar niet meer uit De Cocksdorp vandaan. In 2021 zijn Miranda en ik de trotse ouders mogen worden van onze tweeling Janne & Fiene, inmiddels alweer 10 maanden. Op “Hunsingo” woon ik met heel veel plezier. Het buitenleven bevalt me heel erg goed, toch mis ik soms wel het dorpse…..even een praatje hier of daar en het spontane 'loopie en bakkie koffie' met dorpsgenoten op 'durp'. Toch vind ik het een eer om in zo’n mooi monumentaal pand te wonen. Het uitzicht rondom is geweldig!

 

Wat voor werk doe je en heb je gedaan?

Vanaf mijn jeugd was ik al in de horeca werkzaam en te vinden. Vele jaren voor en achter de bar. Veel plezier aan beleefd en nadat ik mijn kokspapieren heb behaald was ik ook in de keuken te vinden. De combinatie van een jong gezin en horecatijden waren voor ons niet ideaal. Ik was al eens gevraagd om mee te gaan als opstapper aan boord van de pierenboot en sloeg het toentertijd af. Nadat ze me nog eens hadden benaderd, hoefde ik er niet meer lang over na te denken en zodoende werk ik daar nu 19 jaar met heel veel plezier.

 

Vroeger was alles vrijer in de beleving van de natuur

Hoe bevalt het om te werken op het wad?

Wij werken op het 'tij' (eb & vloed) dat betekent dat wij uitvaren met opkomend tij en terugkomen met afgaand tij. Mijn werktijden verspringen daardoor soms een uur, soms 10 minuten. Wanneer wij weggaan, is dus volledig weersafhankelijk. Hoge en lage drukgebieden en de windrichting/kracht spelen hierbij een rol. In de winter geven de nachttijen het meeste hoog water en in de zomer geven de dagtijen het meeste hoog water, dit heeft te maken met de stand van de zon en de maan. Bijvoorbeeld als ik aan het begin van de week uitvaar, kan het zijn dat ik om 2:00 uur 's nachts wegga en aan het einde van de week kan dat 7:00 uur 's morgens zijn. We varen altijd uit met zijn tweeën naar het wad en zijn gemiddeld 8 uur op pad. Door de wisselende werktijden en de verschillende weersomstandigheden, zonsopkomst en zonsondergang geniet ik met volle teugen van mijn werk.

  

Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

We hebben een strandhuisje op paal 33 waar ik 's zomers veel te vinden ben, heerlijk vind ik dat. Daarnaast ben ik graag buiten met Raff en Mack onze border collies. Ik wandel graag en rij rondjes met de bakbrommer. Ook rondom de boerderij is altijd wel iets te doen. Ik vind het gezellig met familie en vrienden tijd door te brengen, gezellig te eten, biertje te drinken en muziek te draaien, quality time!

  

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen op Texel zijn over het algemeen meer open en vrijer in de omgang dan mensen van de 'vaste wal'. Als 'aangespoelde Texelaar' ervaar ik veel saamhorigheid.

 

Wat zou er op Texel vooral moeten blijven zoals het is? 

De pittoreske, landschappelijke en de karakteristieke elementen van het eiland. Daar word wel eens aan voorbij gegaan, voornamelijk bij nieuwbouw en de natuur. Ik zou graag de schapenboeten en monumenten willen behouden en stoppen met de natuur een “handje te helpen” en iedereen ervan te laten genieten op afstand.

 

Wat zou er op Texel anders mogen?

De beleving van de natuurgebieden, ik zou graag zien dat we met en naast elkaar er volledig van kunnen genieten, zowel de wandelaar, fietser, ruiter als de vogelaar. Nu zijn er voor iedereen regels gemaakt, vroeger was alles veel vrijer. Wij waren altijd aan het ravotten in de duinen en liepen met loslopende honden. Ook het mountainbiken/racefietsen is nu aan regels gebonden. Ik vind dat soms lastig te accepteren.

 

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Alle vrijwilligers die zich inzetten voor welke vereniging of club ook. Daar heb ik waardering voor.

 

Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Ik ben een gezelligheidsmens, hoe meer hoe beter. In de coronatijd was dit allemaal niet mogelijk en dat heb ik wel moeilijk gevonden. Gelukkig wonen wij erg vrij en konden we thuis veel doen, ik had alle tijd om de babykamer in orde te maken. Onze meiden zijn in coronatijd geboren en we mochten toen dus ook geen mensen ontvangen. Bij mijn schoonfamilie zaten ze zelfs allemaal in quarantaine, dat was heftig. Ook het afgelopen jaar heb ik ervaren dat corona heel veel invloed kan hebben op samen zijn op belangrijke momenten. Gelukkig gaan we nu weer naar betere tijden.

 

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Texel en toerisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We moeten wel bewaken dat we niet ten onder gaan aan ons eilandsucces. We moeten er wel voor zorgen dat we iedereen nog aandacht kunnen geven. Desondanks kan ik het zeker gezellig vinden om andere mensen te ontmoeten. 

 

Wat doe je over vijf jaar? 

Ik leef met de dag, pluk elke dag de mooie momenten. Over 5 jaar hoop ik nog te doen wat ik nu allemaal doe en te genieten van mijn kinderen, vriendin en werk.

 

Volgende 'Eiland Van...'? 

Mijn goede vriend Frank van der Linde, hij staat altijd voor me klaar en dat al meer dan 25 jaar. Hij heeft recent een carrière switch gemaakt, zijn gevoel gevolgd en is van een baan 'binnen' naar 'buiten' gegaan met de 'groenten van Frank'. ik ben benieuwd hoe hij dat nu allemaal ervaart. Daar kan hij zeker meer over vertellen.