Krim-medewerker Jitze Beintema, één van de deelnemers aan de vitaliteitsweek, prikkelt zijn lijf in een ijsbad.
Krim-medewerker Jitze Beintema, één van de deelnemers aan de vitaliteitsweek, prikkelt zijn lijf in een ijsbad. Foto: De Krim/Stefan Krofft

Energieker na week vol prikkels

De ene dag een duik in de Slufter, de andere een hittebad. Deelnemers aan het programma Intermittent Fasting & Leefstijl Training stellen hun lichaam een week lang bloot aan extreme omstandigheden. Ze voelen zich er goed bij, misschien wel beter dan ooit.

Uitvalsbasis is Hotel Molenbos, onderdeel van De Krim Texel. De oefeningen en prikkels zijn niet willekeurig maar in een vaste volgorde geprogrammeerd door het team van deskundige begeleiders. Daarvoor werkt De Krim Texel samen met multidisciplinair preventiecentrum Lijf & Visie, dat staat voor positieve gezondheid. Lijf & Visie werkt samen met Intermittent Leefstijlcoaches Krista Boots en Brenda Bas van de Vitaliteitsfactory.

Met dit nieuwe initiatief schotelen ze deelnemers een week vol verrassingen voor. Doel is hun vitaliteit een “boost” te geven. Zoals een urenlange ochtendwandeling door de natuur, ze stappen in een ijsbad en ondergaan andere beproevingen. Zo dagen ze hun lichaam uit en stellen het bloot aan kortdurende “hormetische” prikkels. Om daarna te ondervinden dat hun lijf in staat is zichzelf te herstellen.

Ze doen ook duur- en spiertrainingen en oefenen speciale ademhalingstechnieken onder leiding van Sverre Eschweiler. Ook is er een aangepast menu. Specifieke voeding die anders is dan anders. Vers, gevarieerd en voedend in plaats van vullend.

Wel een uitdagende week voor de keukenbrigade, onder leiding van Jan van Oeveren en Max Caarels. Biologische gerechten met veel groenten, een beetje vis en vlees, waarbij ingrediënten als zuivel, suiker en granen taboe zijn. Heel wat anders dan de reguliere gerechten die ze normaal bereiden, maar wel smakelijk opgediend.

“Leuk is dat we zelf ook een kijkje in de keuken mogen nemen en leren hoe gerechten worden bereid, zodat we na deze week thuis ook volgens deze uitgangspunten kunnen koken”, vertelt Chantal. Ze is één van de deelnemers die dit avontuur is aangegaan. “Eigenlijk ben ik een controlefreak. Hier heb ik geen idee wat me te wachten staat. Dat is nieuw voor mij. Maar ik geniet ervan. Ik leer te ontspannen. We leven in een wereld waarin de stressmomenten, ik noem ze de tijgers die op je afkomen, zich aan elkaar rijgen. Het is als een elastiek, dat steeds verder uitrekt. Bij deze oefeningen waarbij je lijf korte tijd onder stress komt te staan, ervaar ik hoe fijn het is om daarna volledig te ontspannen. Je voelt je veel veerkrachtiger.”

Ook deelnemer Jitze Beintema, werkzaam op De Krim Texel, stapte geregeld uit zijn “comfortzone”. Als aan de avondtafel wordt meegedeeld dat de volgende dag wordt gevast, wordt hij daar niet warm of koud van. “Net als al die andere dingen deze week waartoe ik mezelf niet in staat had geacht, zal dit ook wel goed komen.”

Ik geniet ervan en leer te ontspannen

Brenda: “Tijdens deze week zit er een opbouw in de intensiteit. Door de prikkels komen bepaalde hormonen vrij. Daar worden mensen blij van. Er ontstaat ook een groepsgevoel. Mensen voelen zich veilig om dingen te delen. Het resultaat is onder meer dat mensen zich gezonder, fitter en helderder in het hoofd voelen en beter tegen stress kunnen.”

Om te begrijpen hoe dergelijke processen werken, krijgen deelnemers daar ’s middags uitleg over. Doordat allerlei lichaamsfuncties worden gemeten, zien ze ook het effect. Hoe hun hartslag en bloeddruk lager wordt. Hun cholesterol, glucose, spiermassa, vochthuishouding en andere functies worden bijgehouden.

Jeffrey, één van de deelnemers, vertelt hoe zijn hartslag is gedaald, pijn in zijn rug is verdwenen en hoe hij zich een stuk beter voelt. “De kunst is om je door de Texelse stroom te laten meevoeren.”

Texel blijkt een prima omgeving voor dit programma. Het biedt een scala aan mogelijkheden, waarvan deze week nog maar het begin is. “We willen graag met Texelse bedrijven en organisaties samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan workshops “, vertelt Lex Drop van Lijf & Visie.

Sergej Koopmans, programmaleider KrimVitaal bij De Krim Texel, vertelt dat de (vrijwillige) deelname van zijn collega Jitze geen toeval is. “We gunnen dit onze medewerkers. Zo kunnen ook zij het ervaren en het effect zien. Goed zorgen voor je medewerkers wordt steeds belangrijker. Dit is een goede methode om medewerkers weer in hun kracht te zetten. Het investeren in preventieve vitaliteitsprogramma’s voor medewerkers is zeker de moeite waard. Je voorkomt uitval en versterkt de individuele medewerker in zijn duurzame inzetbaarheid en vitaliteit.”

Directeur Iwan Groothuis vertelt hoe De Krim Texel hiervoor met Lijf & Visie in eerste instantie een samenwerking van twee jaar is aangegaan. “Wij faciliteren dit met onze accommodatie, ons zwembad, fitness, het restaurant, etc. Deze periode kijken we hoe we dit aan onze gasten kunnen koppelen en aan welke doelgroepen. Gezondheid wordt steeds belangrijker en de markt groeit. Dat biedt ook voor ons veel mogelijkheden. Als gast is zo’n week toch een mooi cadeau aan jezelf.”

Afbeelding