Sluippaadjes in de Dennen afgesloten

Prikkeldraad in de Dennen. Staatsbosbeheer heeft de maatregel genomen om paal en perk stellen aan het groeiend gebruik van sluippaadjes (onofficiële paadjes). Menig recreant voelde zich onaangename verrast. Op sociale media klinkt kritiek, maar er is ook bijval. 


Voorbeeld van zo'n sluippaadje loopt langs de rand van de Dennen, tussen ’t Turfveld en het paadje tot Paal 14, parallel aan het Knobbelpad (het officiële wandelpad). "Zo’n sluippad lijkt misschien onschuldig, de gevolgen voor het bos en de soorten die er leven kunnen groot zijn. Door de toegenomen recreatiedruk zijn er steeds minder plaatsen waar vogels zonder verstoring kunnen rusten en broeden”, vertelt Mariëtte Smit, boswachter Publiek bij SBB.

“Juist dit soort overgangsgebieden zijn een ideaal leefgebied voor vele diersoorten. In de bosrand leven en broeden een aantal bijzondere vogels, de nachtzwaluw en de boompieper bijvoorbeeld. Ook in het duin levende soorten als de wulp en de kiekendief zijn kwetsbaar. Telkens als er een mens of hond aan de bosrand verschijnt worden ze verstoord, waardoor ze niet tot broeden komen. Langs de bosrand en in het bos zijn inmiddels zoveel sluippaden ontstaan dat de natuur in het gedrang komt.”

SBB heeft de afgelopen jaren op allerlei manieren geprobeerd het aantal sluippaden terug te dringen. Door het plaatsen van bordjes met informatie over de kwetsbare soorten die er leven. Paadjes werden dichtgelegd met boomstammen en takken en via weblogs en de krant is uitgelegd waarom de paadjes ongewenst zijn.

Afgesloten

“De drang van mensen om vrij te struinen blijkt echter zo groot dat het op deze manier niet is gelukt om de dieren de bescherming te bieden die ze nodig hebben. We vinden het belangrijk dat mensen kunnen genieten in onze gebieden, maar ook dat we in het bos en het duin een veilige plaats bieden aan verschillende diersoorten. Vanuit de natuurregelgeving heeft SBB ook opdracht om natuurwaarden te beschermen.”

Daarom is onlangs het deel waar het aantal sluippaadjes de overhand heeft genomen met draad afgesloten. Het gaat om het gebied ten westen van het Knobbelpad. Het draad is enkele meters vanaf het pad tussen de bomen geplaatst. De sluippaadjes zijn beplant, zodat dit  werk voor de start van het broedseizoen is afgerond, zodat de rust in dit gebied gewaarborgd blijft.”

"Elders in het bos blijven verschillende plaatsen waar men vrij en onbezorgd mag struinen en spelen. Dat kan op de bosspeelplaatsen langs de Boodtlaan (links van de weg naar Paal 21), in het Krimbos tussen Molenlaan en Krimweg en rondom uitkijktoren De Fonteinsnol. De hond moet op deze bosspeelplaatsen aangelijnd blijven, maar mag verder op de paden in het bos gewoon het hele jaar los."