Jeroen Backer, medewerker bedrijfsvoering bij de gemeente.
Jeroen Backer, medewerker bedrijfsvoering bij de gemeente. Foto: Jeroen van Hattum

"Vragen en betalingen van Texelaars zo snel mogelijk regelen"

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart vertelt een medewerker van de gemeente iedere week iets over zijn of haar werk. Sommigen hebben een zichtbare functie, maar de meesten werken achter de schermen om zaken op het eiland aan te sturen en te begeleiden. Deze week: Jeroen Backer, medewerker bedrijfsvoering bij de gemeente.

Het lag aanvankelijk niet in de lijn der verwachtingen dat Jeroen Backer medewerker bij de gemeente zou worden. Jeroen, geboren en getogen Texelaar, zat eerder bij het Korps Mariniers waarvoor hij een jaar of tien doordeweeks aan de overkant actief was. Met een jong gezin op Texel en het overnemen van het bedrijf van zijn schoonouders wilde hij graag vaker op het eiland zijn. 


Hij volgde op dat moment naast het werk bij Defensie een studie als bedrijfsadministrateur en daar hoorde een stage bij. "Ik weet dat de gemeente veel stageplekken aanbiedt en ben een kop koffie gaan drinken, om te bekijken of we wat voor elkaar konden betekenen." Werken met cijfers had al langer zijn interesse en via de stage kon Jeroen in 2019 aan de slag op de financiƫle administratie van de gemeente. Dat is een afdeling die achter de schermen op financieel gebied operationeel is om de zaken voor de schermen zo goed mogelijk te laten verlopen. Het werk bestaat volgens Jeroen, die zich binnen twee jaar ontwikkelde tot regievoerder van de administratie, onder meer uit het regelen van betalingsverkeer en het bijhouden van de administratie en alle contracten. "Op die manier zorgen we er voor dat onze boekhouding op orde is en alle ondernemers waarmee we zaken doen altijd tijdig betaald worden. " Hij houdt zich bezig met de maandelijkse registratie van de inkomsten van de parkeerautomaten op Texel en allerhande andere zaken die op financieel gebied voorbij komen. "We zorgen er met elkaar onder meer voor dat vragen van Texelaars zo snel als mogelijk worden afgehandeld. We zoeken altijd samen naar praktische oplossingen voor onze inwoners, ondernemers en bezoekers."


Werken bij de gemeente was in het begin even wennen na een baan bij Defensie, maar er zijn ook zeker overeenkomsten. "Het werken voor de gemeente is eigenlijk heel dynamisch. Het is geen dag hetzelfde. Ik heb er in drie jaar heel veel kansen gekregen en gepakt en ik werk met een mooi team."