Het haventerrein op 't Horntje.
Het haventerrein op 't Horntje. Foto: Jeroen van Hattum

Terugblik: BTW-compensatie blijft in reserve

De Texelse Courant blikt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart terug op de afgelopen vier jaar van de Texelse gemeenteraad. Deel 15: de BTW-compensatie van TESO.

Het is een bedrag dat tijdens de huidige raadsperiode vrij onverwacht wordt bijschreven op de bankrekening van de gemeente: €839.000,- Het is geld dat het Rijk overmaakt ter compensatie van de BTW-plicht die in 2019 op basis van Europese regelgeving wordt ingevoerd voor waddenveren en daarmee ook TESO. Het college brengt de acht ton in de gemeentelijke begroting voor 2020 onder bij de algemene reserve, waarna PvdA-raadslid Remko van de Belt de €839.000,- in 2019 meermalen in herinnering houdt. Volgens hem moet het geld ten goede komen aan de Texelse bevolking en niet aan andere zaken worden besteed. Dat laatste kan volgens hem wel gebeuren als het geld in de algemene reserve blijft zitten. Volgens wethouder Hennie Huisman is het geld tijdelijk in de algemene reserve gestoken, omdat de onderhandelingen met de andere Waddeneilanden over de verdeling van de BTW-compensatiegelden nog liepen toen de begroting voor 2020 al werd opgesteld.


In 2020 zelf ontstaan binnen de politiek diverse plannen voor een concrete besteding. Het college wil het geld besteden aan het opwaarderen van de veerhaven op ’t Horntje. Dan gaat het om de tweede fase van het zogeheten Loodsenproject waar aanvankelijk geen geld voor was. Het opwaarderen kan samenvallen met de aanstaande renovatie van de haveninstallaties van Rijkswaterstaat. De politieke partijen vinden het – midden in coronatijd – verstandiger de €839.000,- nog even achter de hand te houden. Het leidt in de raadsvergadering van 21 oktober 2020 tot een amendement van Texels Belang, VVD, PvdA, GroenLinks en D66 om de €839.000,- in ieder geval tot 2022 niet uit te geven. Dit wordt ook meteen vastgelegd in het zogeheten ‘addendum’ dat Texels Belang, VVD en nieuwe coalitiegenoot PvdA in oktober 2020 toevoegen aan het coalitieakkoord van 2018, na de breuk tussen TB, VVD en GroenLinks in september 2020. De besluitvorming over de compensatiegelden is kort na de breuk, maar dat weerhoudt TB, VVD en GL er niet van om bij de compensatiegelden gewoon met elkaar op te trekken. Wat de politieke partijen betreft, mag de €839.000,- ook naar andere doelen dan het opwaarderen van de TESO-haven gaan. Voorwaarde van de raad is dat het in ieder geval aan alle bewoners van het eiland wordt besteed. Het CDA kan het amendement op zich wel steunen, maar vindt dat er op 't Horntje eigenlijk meer aandacht zou moeten zijn voor de routing van het verkeer en voor veiligheid. De VVD ziet het wel zitten als de €839.000,- zou worden besteed aan een verlichting van de kosten van het nog te bouwen Cultuurcentrum. Dat zet volgens wethouder Huisman echter weinig zoden aan de dijk, omdat de €839.000,- dan niet in één keer van de stichtingskosten afgehaald kan worden maar, net als de afbetaling van de investering, over 40 jaar verspreid zou moeten worden. Ook het Texelfonds wordt genoemd, maar daar blijft het bij. In de raadsvergadering van 22 september 2021 presenteert het CDA nog een idee om met behulp van de €839.000,- meer duurzame openbare toiletten op het eiland te krijgen, maar dat idee krijgt geen steun. 


De €839.000,- zit na de besluitvorming van 21 oktober 2020 weer in de algemene reserve van de gemeente in afwachting van een nieuw collegevoorstel en definitieve besluitvorming in de raad.