De Guardian op zoek naar de verloren containers.
De Guardian op zoek naar de verloren containers. Foto: Kustwacht

Containerschip Marcos V verliest containers op zee tijdens storm

Het gaf zaterdagochtend even een gevoel van 'niet weer'. Er was storm en opnieuw kwam er een melding dat een containerschip op de Noordzee containers was verloren.

Het was aanvankelijk onduidelijk wat er precies aan de hand was. In de loop van de middag begon het er steeds meer op te lijken dat het allemaal meeviel met het incident. Volgens de Kustwacht ging het om 26 containers van het 293 meter lange containerschip Marcos V dat onder Panamese vlag vaart. Het schip was via de noordelijke vaarroute voor het internationale scheepvaartverkeer onderweg van Bremerhaven naar Rotterdam toen het de containers verloor. 


Volgens de eerste waarschuwingen van de Kustwacht aan de scheepvaart ging het om 14 containers en zouden die zich 'tussen het noorden van Vlieland en het westen van Schoorl' bevinden. Later werd bekend dat het er 26 waren met een afmeting van 40 voet (12,2 bij 2,44 bij 2,59 meter). Sleepboot de Guardian ging op pad om te zoeken en een vliegtuig van de Kustwacht ging zaterdagochtend de lucht in om op de Noordzee te zoeken naar de verloren containers. In samenwerking met de veiligheidsregio in Friesland werd vanuit het vliegtuig ook de kust van de Waddeneilanden onder de loep genomen om te zien of daar mogelijk containers van de Marcos V aanspoelden. Dat leverde uiteindelijk niets op. Tegen het einde van de middag werd de zoekactie gestaakt. Rijkswaterstaat zou zich verder richten op de berging van de containers en daarvoor de scheepsbeheerder van de Marcos V aansprakelijk stellen.


Het incident deed even denken aan de ramp met de Zoe begin 2019, maar de situatie was nu anders. De Zoe koos destijds voor de zuidelijke in plaats van de noordelijke scheepvaartroute boven de Waddeneilanden en die zuidelijke route is minder diep dan de noordelijke route. De Zoe kwam vervolgens in de problemen en verloor 342 containers vol goederen, waardoor de stranden van de Friese Waddeneilanden vol rotzooi kwamen te liggen. De visserij had ook last van de containers. De Marcos V had op advies van de Kustwacht de noordelijke route richting Rotterdam gepakt. Dat gebeurde volgens een protocol dat na de ramp met de Zoe werd opgesteld. Containerschepen van 200 meter en langer (waaronder de Marco V) krijgen sindsdien bij een golfhoogte van 4,5 meter of meer het advies de noordelijke vaarroute te pakken. De afgelopen dagen stonden er golven tot acht meter hoog.