Schapenboet langs de Pontweg.
Schapenboet langs de Pontweg. Foto: Ulrike Schilling

Wat ik zeggen wou

Keuzes  te over

Zeven politieke partijen, zeven partijprogramma’s en maar liefst 106 kandidaten die zich sterk willen maken voor een goed bestuur van Texel. 


Circa 11.000 mensen hebben het recht om hun stem uit te brengen. Toch maakten ruim 3500 mensen de vorige keer geen gebruik van dat recht... Wie wèl stemt, maakt daarmee een belangrijke keuze voor de gemeenteraad. Die bestaat uit vijftien mensen die het moeten doen: zorgen dat Texel goed wordt bestuurd. 


Dat is geen eenvoudige klus. Iedereen heeft het beste voor met Texel, maar wat is dat dan: het beste voorhebben? Hoe pakt dat uit in concrete situaties waarbij moet worden beslist of het de ene of de andere kant op kan? Talloze situaties, talloze ingewikkelde afwegingen. Wat wordt met de mond en in partijprogramma’s beleden en hoe pakt dat dan straks uit bij initiatieven, moties en stemmingen in de raad? En niet te vergeten in het college van B&W.


Eén van de zaken waarvan wij vinden dat de kiezer zijn partij, de kandidaat van keuze nog wel eens goed op mag bevragen is de inzet om zich sterk te maken voor de Texelse Kernwaarden (rust, ruimte, natuur, landschappelijke kwaliteit, nachtelijke duisternis, erfgoed). Hoe belangrijk worden die nou echt gevonden? Wie de verkiezingsprogramma’s snel doorzoekt met het zoekwoord ‘kernwaarden’, komt tot de opmerkelijke bevinding dat drie partijen er geen woord aan vuil maken. Vier andere partijen noemen het woord 1,4, 6 resp. 12 keer. Zegt dat iets over het belang dat partijen en aanstaande raadsleden er aan hechten? Of zijn de kernwaarden toch wel opgenomen als je maar goed tussen de regels leest? En ook: als het is opgenomen in een programma is dat dan duidelijk genoeg? 


Het beperkt benoemen van de kernwaarden zegt misschien nog niet alles. Het is wel bijzonder omdat in bijna alle beleidstukken van de gemeente (en ook vaak van de provincie) naar voren komt dat die Texelse kernwaarden uitgangspunt zijn voor allerlei beleid. Die moeten dus worden gewaarborgd. Zeker ook in de nieuwe omgevingsvisie. 


Texel moet Texel blijven. Dat vinden de Tesselaars zelf en dat vinden hun gasten. Als Stichting Kernwaarden Texel (SKT) vinden we dat natuurlijk ook. Belangrijk is het antwoord op de vraag: Hoe dan? Hoe zorg je ervoor dat nieuwe initiatieven van Tesselaars en nieuw beleid van de gemeente voldoet aan die kernwaarden? Je zou verwachten dat politieke partijen daarover ideeën hebben. Dat blijkt nog niet echt.

Vraag uw partij ernaar, vraag de kandidaat van uw keuze ernaar.

Wij van SKT vragen alle partijen om zich er duidelijk over uit te spreken. 


Onderwerpen genoeg waar kernwaarden aan de orde zijn:


Schapenboeten, zonnepanelen op daken, parkeerterreinen op landbouwgrond, windmolens groot en klein, appartementen in een (woon)boerderij, handhaving, bebouwing, architectuur, welstandsbeleid (nu op maar vijf procent van het eiland), verstening, fietspaden: meer, minder, routes; bruikleenverhuur van niet verplaatsbare bedden, stiltegebieden, kerven in de duinen, wildernis op de zuidwesthoek, kwispelende slufter, drukte (hoe, waar, wanneer, wat mag, wat kan….; nachtelijk duisternis en veiligheid en verlichte reclame in de nacht, en zo voort. 


Wij menen dat het alleen maar belangrijker wordt om nu scherp te formuleren hoe plannen en initiatieven moeten worden getoetst aan de kernwaarden. Kernwaarden die ervoor kunnen zorgen dat het karakter van Texel behouden blijft. Voor de Tesselaars. Voor hun gasten.


Kees Boon, 
voorzitter Stichting Kernwaarden Texel