Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Driehoek: 'In de steek gelaten door de raad'


“Er is ons vreselijk onrecht aangedaan. De gemeenteraad heeft ons volledig in de steek gelaten.”

Emotionele reacties woensdag in de raadszaal. Huurders van een chaletplaats op De Driehoek reageerden aangeslagen toen de motie van GroenLinks voor een alternatieve plek kansloos naar de prullenbak verdween.

Een uitsterfregeling van vijf jaar op het terrein van Van Asselt, persoonsgebonden, met bruikleenbedden van De Krim. Die gaan na afloop weer terug. Voor die motie had Rikus Kieft (GL) stevig gelobbyd bij coalitiepartijen VVD en PvdA. Vergeefs. “De situatie is ontzettend naar en ik heb heel erg met de eigenaren te doen. Maar tijdelijk verplaatsen van bedden is niet meer mogelijk sinds het aannemen van het Toeristisch Toekomstplan (TTP), waarvan de inkt nog maar net droog is. Het TTP zal wel meer plannen niet mogelijk maken, waardoor mensen gedupeerd zijn. We willen graag een oplossing, maar deze oplossing is heel gevaarlijk”, verwoordde Nick Ran (VVD) het dilemma waarvoor raadsleden zich gesteld zagen. Cees Hoogerheide (VVD): “Ik kan niet tegen mijn eigen regels stemmen.” Nils Lely (PvdA): “Met bruikleenbedden open je een nieuwe sluis van problemen. Waarom de één wel en de ander niet?”

Maar volgens de chalethouders is daar geen sprake van. Hermance Schutten wilde dat de raad ter plekke uitleggen, maar kreeg niet het woord van de burgemeester, die daarmee volgens protocol (niet inspreken tijdens de raadsvergadering, alleen in de commissie) handelde. Dan maar in de krant: “Twee jaar geleden hebben we de raad om hulp gevraagd. Ze konden ons niet helpen en zeiden: jullie moeten zelf een recreatief bestemde plek zoeken. Nu hebben we een plekje gevonden, alleen heeft dat geen bedden. Maar dat verhaal over het niet mogen verplaatsen van bedden geldt niet voor ons. Want twee jaar geleden mocht dat nog.”

Ze voelen zich slecht behandeld door de gemeente. “De raad weet niet hoe het werkelijk zit. Daarom hadden we zo graag willen inspreken. Nu blijkt dat dit alleen in de raadscommissie mag. Dat wisten wij toch niet. Dat hadden ze ons moeten vertellen!”

Een pleidooi van GL, dat raad en college in gesprek gaan met de recreatiesector om op Texel de contracten met chalethouders aan te passen, met een opzegtermijn van drie jaar, in plaats van de wettelijke termijn van twee maanden, kreeg alleen steun van D66. Volgens CDA’er Niels Rutten heeft de gemeente al een dergelijk appèl gedaan op de sector.

Jan van Asselt: "Teleurstellend"

Jan van Asselt, zelf oud-raadslid, die op zijn terrein plaats beschikbaar stelde voor de chalets, volgde het debat woensdagavond thuis. “In mijn tijd als raadslid probeerde ik me te verplaatsen in de problemen van mensen. Jammer dat deze raad zich niet kan inleven in de situatie van deze mensen. Ik vind dit echt héél teleurstellend. Ik ben 79 en doe dit niet voor mezelf, maar wilde die mensen helpen. Ik stond in de startblokken om te zorgen dat ze hier zo snel mogelijk terecht konden. De raad beloofde deze mensen destijds: als jullie recreatief bestemde grond hebben, dan werken we mee. Nou, dat terrein hebben ze. Schilling heeft als wethouder de recreatiebestemming voor dit terrein nog geregeld. Hij zei: “Dan hoef je het niet meer aan te vragen.” Wat die mensen is overkomen, daar heeft deze raad zelf schuld aan. Ze hebben met dit bestemmingsplan Europarcs immers zelf in de gelegenheid gesteld.”

Foto boven: Driehoek, onder bij Van Asselt.

Afbeelding