Voorbeelden van bestrate voortuinen, in gebruik als privé-parkeerplaats.
Voorbeelden van bestrate voortuinen, in gebruik als privé-parkeerplaats.

Groene tuin verdreven door auto op het erf

Geen planten, maar blik in de voortuin. Bestrating verdrijft het groen op de erven. Niet zonder gevolgen. Regenwater kan niet wegzakken in de grond en stroomt af naar de riolering die overbelast raakt. Meer steen is ook nadelig voor de biodiversiteit.

Gemak dient de mens. Steeds meer huiseigenaars maken van hun voortuin een parkeerplaats. Lekker dicht bij de deur en geen dagelijkse zoektocht naar een plekkie. Parkeren in de straat wordt er ook niet makkelijker op. Groei van het aantal elektrische auto’s, die aan de lader moeten, kan een extra reden zijn dat mensen hun auto op de oprit willen.

Praktisch en begrijpelijk. Maar verstening, ook in achtertuinen zie je het steeds vaker, is ook een ontwikkeling die menigeen zorgen baart. Regenwater dat niet weg kan zakken in de grond, de riolering raakt overbelast, wateroverlast, etc. Door verstening neemt ook de biodiversiteit af. Vogels, vlinders en andere dieren vertrekken uit de tuin.

“Enerzijds de gemeente die druk bezig is om de riolering te verbeteren (zoals nu aan het Schilderend), anderzijds burgers die hun tuinen volplempen met stenen. Zo kunnen we toch niet doorgaan”, uit Hendrik Boon uit de Kogerstraat zijn bezorgdheid. “Kan de gemeente geen tegeltax invoeren, als stimulans om tuinen te vergroenen?”

Die vlieger gaat niet op. Gemeentes mogen wel belasting heffen, zoals voor toeristen, parkeren en onroerend goed, maar geen tegeltax. Wat kan de gemeente wel?

Het college meldt: “Door met regelmaat te communiceren via diverse media proberen we het belang van groen in de leefomgeving onder de aandacht te brengen. Kijk bijvoorbeeld naar de Water campagne die al enige tijd actief is en in 2022 eveneens voorgezet wordt. Daarmee willen we inwoners te bewegen om ook in hun tuinen zoveel mogelijk groen te creëren.

De Tuunen

Daarnaast wordt in de nieuwe wijk van Den Burg, Buurtskap de Tuunen, de nadruk gelegd op een groene leefomgeving. Wie in deze wijk komt wonen, wordt automatisch betrokken bij het groenonderhoud van de wijk. De tuinen worden gedeeld en er is een aantal grote gemeenschappelijke stukken grond dat als groen wordt ingericht. Ook is er ruimte voor eigen initiatieven. Wanneer dit een succes is kan overwogen worden om dit concept op meerdere plekken op het eiland toe te gaan passen bij nieuwbouw projecten."

Daarnaast zet de gemeente in op het omzetten van grijs naar groen op gemeentelijk terrein. Zo worden stukken verharding die geen nut meer hebben omgevormd naar groen. Zoals oude grofvuil- en containerplekken aan de Noordwester. "De gemeente probeert bij elk nieuw project zoveel mogelijk groen te realiseren. Bij het aanleggen van de nieuwe groenvoorzieningen wordt geïnvesteerd in ondergrondse groeiplaatsverbetering om kwalitatief goed en duurzaam groen te realiseren.”

Wat kan er nog meer? Stichting Steenbreek houdt verkiezingen voor groene initiatieven, met als doel creatieve oplossingen te delen en anderen te inspireren. De winnaar krijgt de Steenbreek Trofee. Gemeente, maar ook straten, wijken, buurtverenigingen, ondernemers, etc. kunnen meedoen. Inzendingen kunnen tot 20 mei worden gemaild naar info@steenbreek.nl.