Manon Buis aan het werk op het Zouteland in Den Hoorn.
Manon Buis aan het werk op het Zouteland in Den Hoorn. Foto: Jeroen van Hattum

"Voldoening als het groen in de dorpen er goed onderhouden bijligt"

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart vertelt een medewerker van de gemeente iedere week iets over zijn of haar werk. Sommigen hebben een zichtbare functie, maar de meesten werken achter de schermen om zaken op het eiland aan te sturen en te begeleiden. Deze week: Manon Buis van de buitendienst van Gemeentewerken.

Ze kwam vier jaar geleden via een stage bij de gemeente terecht. Manon Buis uit Den Helder volgde op dat moment een opleiding hovenier bij het Clusius College in Alkmaar en kwam als stagiaire bij de buitendienst van Gemeentewerken om het vak in de praktijk te leren.


Na de stage kon ze blijven bij Gemeentewerken. Daar doet ze sindsdien het beheer van het openbaar groen in Den Hoorn en op 't Horntje. Leuk werk volgens Manon die vrijwel dagelijks in het loodsendorp en op 't Horntje te vinden is om het groen op orde te houden. "Het geeft voldoening als alles er goed onderhouden bijligt." Bijkomend voordeel; ze is makkelijk aanspreekbaar voor bewoners als er wat is. En dat gebeurt ook met enige regelmaat, waarna het volgens Manon de kunst is om waar nodig een oplossing te vinden. "Het kan soms een overhangende tak zijn waar iemand last van heeft, daar heb je het dan met elkaar over. Maar ze weten me te vinden als er wat is en dat is wel zo prettig." Als het nodig is, helpt ze de collega's van de buitendienst graag mee in de andere dorpen. "Ik vind het ook leuk om mee te gaan met de vuilniswagen om afval op te halen." Manon volgde in eerste instantie een opleiding dierenverzorging (niveau 2 en 3), maar kwam vervolgens tot de conclusie dat dat niet de juiste richting was. Ze deed een jaar wat anders en begon vervolgens aan het Clusius College met de opleiding tot hovenier. Bij de gemeente is ze nu de enige vrouw in de buitendienst.


Manon woont vooralsnog in Den Helder waar ze ook vandaan komt, maar is wel aan het kijken of ze mogelijk een woning op het eiland kan vinden. "Dat gaat alleen helaas niet zo makkelijk, maar dat is een bekend verhaal. Je hebt te maken met de wachtlijsten die er zijn voor woningen. "


"Op het moment reis ik elke dag op en neer met de boot. Prima om te doen, maar alles bij elkaar is het uit en thuis wel elke dag twee uur dat je aan het reizen bent." Het werken bij de gemeente maakt echter een hoop goed. "Het is een leuke ploeg hier om mee te werken."