De hoek van de Emmalaan met de Elemert in Den Burg.
De hoek van de Emmalaan met de Elemert in Den Burg. Foto: Ton Zegers

Terugblik: Gezondheidsplein mogelijk maken

De Texelse Courant blikt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart terug op de afgelopen vier jaar van de Texelse gemeenteraad. Deel 13: het Gezondheidsplein.

De plannen voor het Gezondheidsplein in Den Burg bestaan al een paar jaar als de huidige gemeenteraad in 2018 aantreedt. Het Gezondheidsplein moet een gebouw worden op de hoek Emmalaan/Elemert (de oude plek van De Ferrever) waar onder meer huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen, apotheek en andere organisaties op het gebied van gezondheid gaan samenwerken. 


De komst wordt toegejuicht door de politiek, maar er moeten door de raad nog wel een paar handelingen worden verricht, voordat de initiatiefnemers van het Gezondheidsplein zeker weten dat ze op de hoek Emmalaan/Elemert kunnen bouwen. Dan gaat het met name om het wijzigen van de locatie ‘groen’ naar ‘maatschappelijk en verkeer-parkeerterrein’. Die bestemmingswijziging lag eind 2017 al op tafel, maar werd toen in de vorige raadsperiode afgehouden door VVD, Texels Belang, CDA, Eiland Belang en Sterk Texel. Volgens hen moet er eerst een verkeersplan voor het gebied (met ook de nieuwe sporthal, de ijsbaan en het Onderwijscentrum) worden gemaakt. 


In juni 2019 is het college bereid de beoogde locatie alsnog de maatschappelijke bestemming te geven, waar de raad op 16 oktober 2019 eensgezind mee akkoord gaat. De initiatiefnemers van het Gezondheidsplein geven voorafgaand aan de besluitvorming duidelijk aan dat de tijd dringt, met name vanwege de vergrijzing. Niettemin komen Texels Belang en Texel 2010 vlak voor de raadsvergadering van 16 oktober 2019 onverwacht met een motie die verwarring oproept. Zij stellen voor te kijken of de hoek Gasthuisstraat/Beatrixlaan waar de Vrije School staat mogelijk een alternatieve locatie voor het Gezondheidsplein kan zijn. De initiatiefnemers klimmen meteen in de pen om duidelijk te maken dat alle inspanningen zijn gericht op de hoek Emmalaan/Elemert waarna de motie onvoldoende steun krijgt. 


Voor het Gezondheidsplein komt tijdens de raadsvergadering echter nog wel een andere verrassing uit de hoge hoed: op voorstel van Texels Belang, VVD en GroenLinks besluit de raad (met tegenstemmen van de PvdA) dat de gemeente géén 4,5 ton mag bijdragen in de aanleg van een parkeerterrein bij het Gezondheidsplein (met veertig openbare parkeerplaatsen). Volgens de raad moeten de initiatiefnemers het parkeerterrein zelf laten aanleggen en het beheer daarna aan de gemeente overdragen. De gedachte is dat het Gezondheidsplein “net als ieder ander bedrijf verplicht is een aantal parkeerplaatsen aan te leggen en zelf de kosten van woonrijp maken van het bouwoppervlak moet dragen.” 


Een jaar later - op 21 oktober 2020 - ligt er een voorstel van het college op tafel om alsnog vijf ton voor het parkeerterrein beschikbaar te stellen. Die kosten zouden anders in mindering gebracht moeten worden op de opbrengst van de grondverkoop en dat zou nadelig uitpakken. Met uitzondering van de VVD stemt de raad ermee in. De VVD zegt de komst van het Gezondheidsplein toe te juichen, maar heeft er moeite mee dat er 4,5 ton gemeenschapsgeld voor de infrastructuur wordt aangesproken. De besluitvorming van 21 oktober 2020 betekent dat politiek gezien de weg op dat moment echt vrij is voor het centrum waar sinds 2014 over wordt gesproken.