Anders bekeken...

Après…


Après-ski is bijna net zo leuk als de skitocht zelf. We zitten voor de buis, hebben weliswaar de skitocht verruild voor een flinke wandeling met de honden, maar dat mag de pret niet drukken. Met de beelden voor de buis - en met de houtkachel aan - komen we in hogere sferen. De ijsresultaten liegen er niet om; het dameskwartet laat ons blozen, geweldig hoe ze het shorttracken op de kaart zetten. We zijn trots op de meiden en gaan uit ons dak als ook Denise op nummer 1 eindigt in Brussel. We klinken met een lekker biertje.


“Er-na-skiën” bekt niet echt, door het Franse woord 'après' wordt het een moment een beleving. Er worden meer woorden veranderd in het Frans; ik reed De Koog binnen en zag Paultje Patat veranderd in Pommes Paul… Een beetje cachet voor de lekkere gebakken pieper mag gerust. De Belgen zeggen frietkot, die hebben het blijkbaar niet nodig, maar het geeft een ander beeld dan het verkleinwoord Paultje. Ik ga de patat en andere heerlijkheden gauw eens proeven. We lopen al jaren over een 'trottoir', al liggen de stoeptegels er regelmatig zeer beroerd en kan je rare schuivers maken met je rollator in Jan Dirksoord. 


Op een trottoir kun je eigenlijk niet vallen, dat is breed en daar loop je heerlijk te converseren met de buurtbewoners. De Fransen zijn echter niet zo te spreken. Hele konvooien doen Parijs aan, in Het Parool staat een heel artikel over “Het konvooi voor de vrijheid”. Pantserwagens wachten het konvooi op, het lijkt wel oorlog. Er wordt niet gemoedelijk een wijntje gedronken met elkaar, nee er wordt traangas ingezet tegen de duizenden betogers en tegen de chaos op de Champs-Élysées. Ook in Canada is er een grote georganiseerde opstand van truckers. Een kwart deel van de bevolking spreekt Frans, maar het toverwoord is niet 'l’amour' op deze Valentijnsdag. De wereld moet zijn kwaadheid kwijt. Dat gebeurt ook na een verloren wedstrijd, even uitrazen en de moed weer oppakken. Weer actief en vol liefde verdergaan. 


Grappig is wel dat deze maand veel huwelijken worden voltrokken. Ook leuk dat ik dat op deze Valentijnsdag optik. De cijfers 22 hebben veel geliefden geïnspireerd tot het jawoord, de verbinding in het echt. Ik heb er het woord 'mariJAge' (mariage) van gemaakt. Het is tenslotte ook leuker met z'n tweetjes!! Als trouwambtenaar is het een eer deze mensen te mogen verbinden. Op het eiland vinden de geliefden de natuur, de rust en de versoepeling van regels een zegen. Ze gaan après-mariage genieten van de familie, het gezin, elkaar en de liefde. En ik? Ik moet mijn naam misschien veranderen Apres? Nou nee ik blijf maar gewoon...


Jozien