"In eerste instantie aan ondernemer zelf"


Uit het WOB-verzoek van de restauranthouder uit De Koog blijkt dat de gemeente bewust heeft gekozen ondernemers niet actief in te lichten over de CTB-gelden (vervolg pagina 1.)

In de stukken staat: “Omdat het geld nu eenmaal beschikbaar is, hebben we aangegeven dat het ook gebruikt kan worden. Al stellen we ons primair wel op het standpunt dat ondernemers het eerst zelf moeten proberen te regelen.”

Het geld is volgens de gemeente bijvoorbeeld bedoeld voor de inzet van extra personeel (beveiligers, controleurs of hosts) of materiaal dat is aangekocht om de controle op het CTB uit te kunnen voeren. De redactie heeft vragen gesteld over deze €70.649. De gemeente stelt: "Geld werd uitgekeerd aan de Veiligheidsregio. Onder indiening van declaraties konden gemeenten het benodigde bedrag bij de VR opvragen. Zowel de VR als gemeenten moesten daarover verantwoording afleggen. Begin november werden de coronamaatregelen verscherpt, waarbij ook de sport en kunst/cultuur CTB moesten gebruiken. De Sportstichting en Artex hebben toen contact opgenomen naar aanleiding een bericht in NHD. Sportstichting heeft €462,83 ingediend en vergoed gekregen. Daarnaast heeft Artex kunstenschool een bedrag van €677,60 vergoed gekregen. Meer instanties hebben daar geen beroep op gedaan. In die tijd werd ook door het Rijk en de Veiligheidsregio meer duidelijkheid gegeven over de kaders waarbinnen het geld gebruikt mocht worden en hoe de verantwoording moest lopen. Alleen extra gemaakte kosten konden in rekening worden gebracht. Op Texel werden veel controles op CTB gedaan door regulier personeel .

In Den Haag wordt gesproken over het versoepelen van de maatregelen. Eén van de versoepelingen die in diverse media wordt genoemd, is het afschaffen van het Corona Toegangsbewijs. Vanavond vindt een persconferentie over de maatregelen plaats.

Huidige aanvraag

Aanvragen voor de nieuwe subsidie kunnen tot 15 april 2022 online gedaan worden.