De oude Zeevaartschool aan het Schilderend.
De oude Zeevaartschool aan het Schilderend. Foto: Jeroen van Hattum

College streeft naar behoud pand oude Zeevaartschool in Den Burg

Het college gaat verkennen wat de mogelijkheden zijn om de oude Zeevaartschool in Den Burg te behouden.

Bekeken wordt of er gewoond kan worden in het gebouw aan het Schilderend (ook wel d’Ouwe Ulo genoemd) en of dat in combinatie met nieuwbouw mogelijk is. Het college wil in gesprek gaan met de Historische Vereniging die interesse heeft in de Zeevaartschool om er een historisch informatiecentrum over Texel te vestigen. Het college wil niet in zee met een groep oud-ondernemers die vorig jaar via Makelaardij Eelman & Adviseurs had aangegeven dat zij onder de naam het Texelse Woonfonds appartementen (maximaal 66, verspreid over drie bouwlagen) en een supermarkt op de plek van de oude Zeevaartschool willen ontwikkelen. 


Het college schrijft in een brief aan de raad dat het plan qua omvang en functie niet passend is. De maximaal 66 woningen lopen niet in de pas met het woningprogramma 2020-2030 waarin op de plek van d’Ouwe Ulo 20 woningen zijn opgenomen. Zeven woningen daarvan moeten volgens de prestatieafspraken tussen de gemeente en Woontij door Woontij gebouwd worden . Een supermarkt aan het Schilderend is volgens de brief in strijd met de lokale en de regionale Retailvisies. “Retailontwikkelingen mogen alleen in de kernwinkelgebieden en niet daarbuiten, omdat ze de retailstructuur frustreren.” Volgens het college wordt er geen koopoptie verleend aan de oud-ondernemers en heeft het voor hen ook geen zin om een principeverzoek voor het Texels Woonfonds in te dienen. De initiatiefnemers achter Texels Woonfonds hadden eerder gesteld dat een extra supermarkt voor Den Burg onontbeerlijk is en dat de locatie Schilderend de enige inbreidlocatie is waar nog een supermarkt binnen de ring mogelijk. De initiatiefnemers wijzen erop dat aantal bewoners van postcodegebied 1791 binnen een paar jaar naar 8000 bewoners zal groeien.


Het college stelt dat de oude Zeevaartschool weliswaar geen gemeentelijk monument of rijksmonument is, maar wel een markant gebouw waardoor de intentie er is het te behouden. "Dat zal wel de opbrengstpotentie van deze locatie verminderen.” Het college maakt ook een analyse van sloop en volledige nieuwbouw op de plek van de Zeevaartschool. Burgemeester en wethouders verwachten in het vierde kwartaal van 2022 een programma en exploitatie aan de gemeenteraad voor te kunnen leggen.