Afbeelding
Foto:

@TXL

In het laatste jaar van mijn opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening volgde ik een minor, dat is eigenlijk een keuzethema binnen de opleiding waar je je verder in wilt specialiseren. Je krijgt dan vakken die bij dat thema aansluiten. Binnen mijn minor kreeg ik het vak Bestuur en Maatschappij van een gastdocent; een docent die niet in dienst was van de Hogeschool, maar was ingehuurd om ons gedurende deze zeven weken in dit vak les te geven, één keer per week. De beste man was een broer van een docent Nederlands binnen de opleiding en actief in de politiek binnen de gemeente Haarlem. Vraag me niet meer welke opleidingen deze man exact had gedaan, maar hij had geleerd voor het besturen en politiek en gaf binnen het vak Bestuur en Maatschappij ons daarin handvaten in maatschappelijke problemen binnen een samenleving die je vanuit bestuur kunt bekijken en oplossen met alle aspecten uitgelicht, van wet- en regelgeving tot het sociaal gedeelte van de burger. Hoewel ik het vak weleens vervloekte omdat het van 18:00 uur tot 19:30 uur werd gegeven (wat een tijd...), is me altijd wel bijgebleven dat ik het systeem in Nederland redelijk apart vind. 

Maatschappij en bestuur


Je kan zeggen van de Nederlandse regering en alles wat daaronder valt wat je wilt, maar er zitten opgeleide mensen in, die weten waar ze het over hebben en daarin opgeleid zijn. Het is niet voor niets dat er nodig wat commentaar te leveren valt op onze Minister van Justitie en Veiligheid die geen opleiding binnen de kaders van Strafrecht heeft gevolgd. En terecht. Een samenleving besturen is niet hetzelfde als een bedrijf. En hoe kan een snotneus van 26 jaar dat nou zeggen? Ik kom uit een ondernemersgezin en heb een opleiding gevolgd die zich binnen het overheidsleven bevond. De docenten vonden mij ook altijd daarin apart, iemand uit het bedrijfsleven die ook een leven als ambtenaar kan begrijpen en dit kan vertalen. Ik benijd mensen die zich inzetten vanuit de politiek zonder enige politieke achtergrond niet. Ga er maar staan en ga maar eens nadenken en uitvoeren wat nou het beste is voor een gemeente met duizenden inwoners. Respect voor deze mensen die opstaan, maar ik ben wel van mening dat het goed is om een bepaalde achtergrond binnen het overheidsleven of politiek te hebben. Er zijn mensen die vinden dat het beter is als een overheid meer als een bedrijf zou functioneren, maar het zou niet goed zijn als een overheid als een bedrijf zou functioneren. Een bedrijf kun je kiezen, een overheid in die zin ook, maar je bent daarna echt afhankelijk van je bestuurders. Daar heb je vertrouwen in en je verwacht dat zij voor een ieder zijn belang opkomen.


Misschien denkt u als lezer naar aanleiding van deze column, waarom zit deze dame niet in de politiek? Met een opa die ooit wethouder is geweest zou een politieke carrière me wellicht liggen. Maar voorlopig zit ik nog in de tropenjaren tussen de luiers mét een eigen bedrijf. Mijn spoortje is even de kant van het bedrijfsleven gelopen. Helemaal goed.


Emily Westdorp